Tortilla z mięsem mielonym na patelni

25 min
4 porcje
Tortilla z mięsem mielonym na patelni
Foto: Yuliia Stsepeleva
Tortilla z mięsem mielonym z tego przepisu to moja wersja meksykańskiego burrito. Całość podsmażam na patelni, aby ser żółty się rozpuścił. Danie łączy w sobie soczyste mięso i chrupiące warzywa. Dodatek sera i sosu majonezowo-ketchupowego nadaje tortilli niepowtarzalnego charakteru.
Kaloryczność: 206 kcal w 100 g.

Składniki

Przygotowanie

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na 2 łyżkach oleju. Dodaj mięso mielone, oregano, słodką paprykę, sól i pieprz. Jeśli lubisz pikantne potrawy, możesz dodać jeszcze chili. Całość podsmaż przez około 15 minut.
Tortilla z mięsem mielonym na patelni - jak zrobić, przepis, krok 1
Ogórka kiszonego pokrój w plastry, a paprykę w paski. Sałatę lodową posiekaj. Zetrzyj ser żółty na grubych oczkach tarki. Majonez wymieszaj z ketchupem.
Tortilla z mięsem mielonym na patelni - jak zrobić, przepis, krok 2
Każdy placek tortilli posmaruj majonezowo-ketchupowym sosem, nałóż porcję mięsa, warzywa i ser żółty.
Tortilla z mięsem mielonym na patelni - jak zrobić, przepis, krok 3
Zawiń tortillę jak burrito, czyli najpierw złóż dół, a następnie prawą i lewą stronę.
Tortilla z mięsem mielonym na patelni - jak zrobić, przepis, krok 4
Każdą tortillę z nadzieniem podsmaż na beztłuszczowej patelni i podawaj na ciepło. Ja dodatkowo posypuję górę serem żółtym. Smacznego!
Tortilla z mięsem mielonym na patelni - jak zrobić, przepis, krok 5
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze