Tortilla ze szpinakiem, łososiem i jajkiem na zimno
15 min
2 porcje
Codzienne gotowanie warto sobie ułatwiać za pomocą gotowych sklepowych produktów. Jednym z takich produktów jest pszenna tortilla, z której można wyczarować zarówno śniadania, jak i lunch czy kolacje. Na weekendowe spokojne śniadanie sprawdzi się tortilla ze szpinakiem, łososiem i jajkiem!
Kaloryczność: 160 kcal w 100 g.
Dieta:
Niskotłuszczowa.
Składniki
- Tortilla (pszenna) - 2 placki
- Jajka - 2 sztuki
- Szpinak (świeży) - 4 garści
- Łosoś (wędzony) - 100-150 g
- Pomidory - 1 sztuka
- Cebula czerwona - 1/2 sztuki
- Majonez - 1 łyżka
- Ketchup - 1 łyżeczka
- Jogurt naturalny - 1 łyżka
- Sól i pieprz - po szczypcie
Przygotowanie
Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie (dzięki soli jajka będą się łatwiej obierać ze skorupek). Ugotowane jajka obierz, pokrój na ćwiartki i przypraw solą oraz pieprzem do smaku.
W misce wymieszaj razem majonez, ketchup i jogurt naturalny. Pomidora i cebulę pokrój w drobną kostkę.
Na każdym z placków tortilli rozsmaruj po 1-1,5 łyżki sosu i wyłóż po 2 garści szpinaku. Dodaj łososia wędzonego, jajka i wszystkie warzywa.
Zawiń tortillę jak burrito lub jak gołąbki i podawaj na zimno. Smacznego!
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Patrycja Abramian-Tarcha
Komentarze