Dieta niskotłuszczowa

72 przepisów
Pasta jajeczna bez majonezu

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na trochę inną wersję pasty jajecznej – bez majonezu. Idealny przepis dla osób na diecie, ponieważ jest ona mniej kaloryczna, a w smaku tak samo dobra. Ten przepis jest na najbardziej podstawową wersję pasty, można dodać do niej inne składniki, np. pieczarki.
Papryka faszerowana mięsem mielonym

Papryka faszerowana to danie, które występuje w wielu kuchniach na całym świecie. Przypomina trochę gołąbki, ale zamiast kapusty mamy paprykę. Farsz też jest podobny, ale ja dodaję do niego marchewkę. Samo jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, ale musi spędzić około godzinę w piekarniku.
Pulpety w sosie pomidorowym z piekarnika

Zdrowsza wersja pulpetów w sosie pomidorowym – z piekarnika. W takiej formie pulpety nie wymagają smażenia, są mniej kaloryczne i lekkostrawne. Pulpety są proste do przygotowania i nie trzeba ich pilnować. Wystarczy je uformować, przygotować sos i wstawić do piekarnika!
Sałatka z brokułem, jajkiem, pomidorem i ogórkiem

Sałatki nie są już tylko dodatkiem, coraz częściej spożywamy je na lunch lub jako przekąskę. Dlatego też warto dobierać składniki tak, by zawierały jak najwięcej tego, co zdrowe. Jednym z takich dań jest sałatka z brokułem, jajkiem, pomidorem i ogórkiem, łatwa w przygotowaniu i niezwykle pożywna.
Pasta jajeczna dla niemowlaka

Pasta jajeczna na kanapki jest jednym z najlepszych wyborów na śniadanie dla niemowlaka. Jest pełna wartości odżywczych i dostarcza aminokwasy, które są niezbędne dla rozwoju maluszka. W paście dla niemowlaka nie powinno być majonezu - zamiast tego używa się np. jogurtu naturalnego.
Zdrowa jajecznica na parze w tortilli

Dzisiaj mam dla Was przepis na zdrowszą wersję tradycyjnego dania śniadaniowego – jajecznicy na parze. Dzięki temu, że gotuje się ją, a nie smaży na tłuszczu, to jest lekkostrawna i bardziej delikatna. Możesz użyć do niej ulubione dodatki zupełnie tak samo jak do klasycznej jajecznicy.
Tradycyjna kawa po turecku w tygielku

Mocna, gęsta, aromatyczna i bardzo słodka – to są cztery przymiotniki, które można użyć do opisania kawy po turecku. Tradycyjnie ten napój przygotowuje się w tygielku, ale jeśli nie masz takiego naczynia, możesz spokojnie użyć do tego zwykłego rondelka.
Lekkostrawne pulpety z indyka w sosie pomidorowym

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym to jedna z tradycyjnych potraw kuchni włoskiej, gdzie podawane są z chlebem żytnim lub pszennym. Korzystając z rad włoskich kucharzy, warto wspomnieć, że powstały sos można wykorzystać również do makaronu, zyskując w ten sposób kolejne danie.
Miękkie pulpeciki w sosie pomidorowym dla dzieci

Pulpety w sosie pomidorowym dla dzieci to pomysł na obiad, który posmakuje nawet największemu niejadkowi. Miękkie pulpeciki są bardzo proste do przygotowania i nie zajmują dużo czasu. Mimo że przepis jest na pulpety dla dzieci, mogą je jeść nie tylko najmłodsi członkowie rodziny!
Naleśniki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne naleśniki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Te wytrawne naleśniki to świetny pomysł na szybki obiad lub kolację. Szpinak doskonale komponuje się z suszonymi pomidorami, a naleśniki z tym farszem są zdrowe i pożywne!
Bruschetta z pomidorami i mozzarellą

Typowym daniem dla kuchni neapolitańskiej jest bruschetta z pomidorami i mozzarellą. Idealnie nadaje się jako przystawka w upalne letnie dni. Osobiście polecam przygotować je o każdej porze roku, dzięki czemu możesz zadziwić swoich gości, oferując świeże i smaczne danie.
Szpinakowe naleśniki z twarogiem

Naleśniki szpinakowe z twarogiem to szybkie i praktyczne danie, które można przygotować nawet na ostatnią chwilę. Zapomnij o klasycznych wysoko kalorycznych naleśnikach i spróbuj odmienionego przepisu na szybki lunch lub obiad dla niespodziewanych gości.
Makaron z cukinią i kurczakiem w sosie śmietanowym

Szukasz pomysłów na zdrowy i pożywny obiad? Spróbuj przygotować makaron z cukinią i kurczakiem w sosie śmietanowym! W tym przepisie wykorzystuję serka topionego, ale możesz też użyć śmietanki 30%. A zamiast cukinii można dodać brokuł – będzie równie smaczne.
Pyszne dietetyczne pulpety rybne w sosie pomidorowym

Kto nie lubi pulpetów w sosie, to chyba nigdy nie próbował pulpetów rybnych w sosie pomidorowym. Danie to jest idealne dla miłośników ryb i pomidorów, choć i nie tylko. Znam nawet osoby nieprzepadające za rybami, które tymi pulpetami mogą zajadać się bez końca!
Naleśniki ze szpinakiem i ricottą

Naleśniki to szybkie i proste do przygotowania danie, które za każdym razem może być inne – wystarczy zmienić farsz. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na naleśniki ze szpinakiem i ricottą. Te pyszne zielone listki świetnie się komponują z delikatnym serkiem ricotta.
Fasolka po bretońsku wege

Fasolka po bretońsku to wyjątkowo smaczne danie. Choć pierwowzór tej potrawy zawiera mięso, to z tego przepisu poznasz wegetariańską wersję. Jest ona bardziej fit niż tradycyjna i ma mniejszą zawartość tłuszczu.
Sałatka z wędzonym kurczakiem i jajkiem

Lekka, smaczna i bardzo prosta sałatka z wędzonym kurczakiem i jajkiem idealnie sprawdza się nie tylko na drugie śniadanie, ale również kolację czy do biura na lunch. Jest niezwykle pożywna i szybka w przygotowaniu!
Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym

Pyszne pulpety drobiowe w sosie pomidorowym – to przepis na obiad, który zachwyci smakiem i prostotą przygotowania. Pulpety są pełne wartości odżywczych i doskonale zaspokajają głód. Połączenie delikatnego mięsa drobiowego z wyrazistym smakiem pomidorów posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Pulpety z indyka z ryżem

Dodatek ryżu do pulpetów z indyka, to ciekawy pomysł na zastąpienie bułki i odmienienie trochę tego tradycyjnego dania. Mięso z indyka jest soczyste i delikatne, a przy tym lekkostrawne. Pulpety z indyka z ryżem to danie, które zachwyci każde, nawet najbardziej wymagające podniebienie.
Proste i pyszne naleśniki bez jajek

Naleśniki to jedno z najłatwiejszych i najmniej wymagających dań w polskiej kuchni. Ciasto na naleśniki zazwyczaj przygotowuję z jajkami, ale równie dobrze można je zrobić bez! Naleśniki bez jajek są tak samo pyszne co tradycyjne naleśniki, a wymagają tylko kilku podstawowych składników.
Surówka z selera, marchewki i jabłka

Surówki stanowią nieodłączny element dań głównych, dlatego powinny być lekkie, wspomagające trawienie, a jednocześnie nie mogą zakłócić smaku potraw. Surówka z selera, marchewki i jabłka to odświeżająca i pełna witamin propozycja, z której warto korzystać, szczególnie gdy mamy dostęp do świeżych produktów w sezonie letnim.
Surówka z marchewki z chrzanem

Klasyczne połączenie marchewki z chrzanem zachwyci każdego. Doskonale komponuje się zarówno ze smażonym, jak i pieczonym mięsem lub rybą. Surówka z marchewki z chrzanem jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników, za to ma bardzo wyrazisty smak, który doda posiłkowi charakteru.
Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem

Ten przepis na wytrawne naleśniki ze szpinakiem i twarogiem pozwoli na stworzenie obiadu, który przypadnie do gustu starszym i młodszym. Zainspiruj się i przygotuj obiad łatwy, szybki i przede wszystkim zdrowy!
Zupa kalafiorowa jak u babci

Zupa kalafiorowa z tego przepisu smakuje tak dobrze jak u babci. Zupa jest nie tylko pyszna, ale też pożywna i bardzo zdrowa. Kalafior jest bogatym źródłem witamin, minerałów i innych składników odżywczych, które korzystnie wpływają na nasz organizm.
Pulpety z warzywami w sosie pomidorowym

Bardzo delikatne i smaczne pulpety z warzywami w sosie pomidorowym to przepyszne drugie danie mięsne, które zachwyci każdego. Bogaty i smaczny sos z cukinii, bakłażanów i pomidorków sprawia, że soczyste i miękkie pulpety rozpływają się w ustach. Są idealne nie tylko na obiad, świetnie komponują się na kolację z dodatkiem świeżego chleba!
Domowy sos czosnkowy bez majonezu

Sos czosnkowy może być dodatkiem do wielu dań, a jego przygotowanie jest niezwykle proste – wystarczy tylko obrać oraz rozdrobnić czosnek i połączyć wszystkie składniki. Wypróbuj mój przepis na domowy sos w wersji bez majonezu!
Sałatka z tuńczykiem i ananasem

Mój przepis pozwoli wprowadzić do menu nieco egzotyki. Sałatka z tuńczykiem i ananasem to danie, które zaskakuje orzeźwiającym i słodko-słonym smakiem. Idealna propozycja na lekki obiad lub przekąskę, szczególnie w ciepłe dni, kiedy szukamy rozwiązania na szybkie, ale i zdrowe posiłki.
Pasta z makreli bez jajek

Pasta z makreli bez jajek ma intensywny smak wędzonej ryby, a cebula i ogórek kiszony dodają jej wyrazistości i ostrości. Ta prosta pasta wymaga jedynie kilku składników i jest bardzo szybka w przygotowaniu. Dodatkowo jest bardzo zdrowa - zawiera wiele składników odżywczych, czyli m.in. kwasy omega-3.
Naleśniki ze szpinakiem i serem kozim

Ten przepis jest dedykowany tym, którzy do szpinaku nie mają zaufania. Naleśniki ze szpinakiem i serem kozim, to danie, gdzie słony smak sera nadaje bardziej rozpływający się charakter i idealnie urozmaica potrawę. Stwórz w zaciszu własnego domu danie na miarę gwiazdki Michelina!
Imprezowa sałatka z selerem konserwowym

Doskonałą propozycją na każdą okoliczność będzie imprezowa sałatka z selerem konserwowym. Seler ma wyrazisty smak i aromat, a ananas dodaje całości słodkiego posmaku. Zawsze przygotowuję tę sałatkę z szynką i serem, dzięki temu jest treściwa i sycąca.

Dieta niskotłuszczowa – przepisy

Dieta niskotłuszczowa uważana jest za jedną z najzdrowszych diet odchudzających i prozdrowotnych. Polecana jest nie tylko osobom, które walczą z nadwagą, ale także osobom, które chcą poprawić wyniki badań i po prostu lżej, zdrowiej żyć. Jak sama nazwa wskazuje dieta niskotłuszczowa skupia się wokół przepisów o niskiej zawartości tłuszczu. Nasze przepisy, które znajdziesz na tej stronie są jednak nie tylko niskotłuszczowe, lecz także bardzo smaczne, dzięki czemu nawet nie poczujesz, że jesteś na diecie.

Do głównych zasad diety niskotłuszczowej należy zamiana pełnotłustych produktów na ich chudsze zamienniki. W ten sposób zamiast mięsa wołowego czy wieprzowego należy wybrać mięso drobiowe czy odtłuszczony nabiał. Dieta niskotłuszczowa zaleca również zmianę sposobu przygotowania ze smażenia na pieczenie, gotowanie, duszenie w niewielkiej ilości wody lub gotowanie na parze.

Należy jednak pamiętać, że dieta niskotłuszczowa wcale nie oznacza rezygnacji z tłuszczu w stu procentach! Tłuszcz jest niezbędny do zdrowego funkcjonowania organizmu, ale należy odpowiednio go wybierać. Do zdrowych tłuszczy, które dieta niskotłuszczowa zaleca należą: awokado, oliwa z oliwek, wędzone ryby, pestki i orzechy.

Jeśli Twoim celem jest zmniejszenie poziomu złego cholesterolu we krwi, utrata kilogramów lub wysmuklenie sylwetki to zdecydowanie dieta niskotłuszczowa jest dla Ciebie. Będąc na tej diecie będziesz jeść zdrowe i smaczne posiłki o niskiej zawartości tłuszczu na śniadanie, obiad i kolację, np. zupę krem z dyni lub pieczoną faszerowaną paprykę. Spróbuj raz, a dieta niskotłuszczowa już na zawsze zostanie Twoją ulubioną.