Wilgotne muffinki z owocami na śmietanie
40 min
8 porcji
Pyszne muffinki z owocami można przygotowywać przez cały rok, ale najlepiej smakują późną wiosną i latem, kiedy owoce są świeże i pełne aromatu. Muffinki robię z ucieranego ciasta ze śmietaną i najczęściej dodaję do nich truskawki, ale lubię je również z jabłkami lub bananami.
Kaloryczność: 295 kcal w 100 g.
Składniki
- Mąka pszenna - 340 g
- Jajka - 2 sztuki
- Cukier - 100-150 g
- Śmietana (18%) - 230 g
- Olej (rzepakowy) - 110 g
- Soda oczyszczona - 1 łyżeczka
- Sok z cytryny - 1 łyżka
- Owoce (np. truskawki, borówki, maliny) - 250 g
Przygotowanie
Owoce umyj i oczyść, a następnie pokrój na mniejsze części. Jeśli są one małe np. borówki, to je pozostaw w całości. Możesz użyć jednego rodzaju owoców lub pomieszać kilka.
Jajka utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Wlej olej oraz sok z cytryny i miksuj jeszcze przez chwilę.
Do masy dodaj śmietanę i przesianą mąkę pszenną z sodą oczyszczoną oraz wymieszaj do połączenia się składników. Dołóż owoce i ponownie delikatnie wymieszaj.
Foremki na muffinki wyłóż papilotkami lub wysmaruj masłem i posyp mąką. Nałóż ciasto do 2/3 wysokości, tak aby w każdej foremce znalazły się kawałki owoców.
Muffinki wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 20-25 minut. Po ostygnięciu możesz posypać je cukrem pudrem lub polać lukrem.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze