Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i serem
1 godz.
4 porcje
Przepis, który dziś dla Was przygotowałam, króluje w moim domu bardzo często. Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i serem jest daniem łatwym i szybkim w przygotowaniu. Jednocześnie wspaniałe nasyci głodne brzuchy w chłodne dni. I te małe i te większe!
Kaloryczność: 198 kcal w 100 g.
Składniki
- Mięso mielone (np. wieprzowe) - 700 g
- Cebula (średnia) - 2 sztuki
- Makaron (piórka lub świderki) - 400 g
- Ser żółty (w kostce; edamski lub cheddar) - 150-200 g
- Olej (do smażenia) - 2 łyżeczki
- Śmietana (18%) - 300 ml
- Woda - 200 ml
- Sól - do smaku
- Pieprz czarny - 3 łyżeczki
- Papryka słodka - 2 łyżeczki
- Papryka ostra - 2 łyżeczki
- Tymianek (suszony) - 2 łyżeczki
- Rozmaryn (suszony) - 1 łyżeczka
- Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
Przygotowanie
Ugotuj makaron al dente, według instrukcji na opakowaniu.
Pokrój cebulę w drobną kostkę i wraz z mięsem podsmaż na mocno rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dopraw mięso solą, pieprzem, papryką słodką oraz ostrą i smaż jeszcze przez 2-3 minuty.
Przygotuj naczynie żaroodporne, a piekarnik nastaw na 180 C, wyłączając termoobieg. Przełóż do naczynia podsmażone mięso i wcześniej ugotowany makaron. Możesz wszystko wymieszać lub ułożyć warstwami, kładąc makaron na spód, a następnie mięso i znów makaron.
Wymieszaj śmietankę, wodę oraz tymianek, rozmaryn i gałkę muszkatołową w wysokim garnuszku i delikatnie podgrzej. Całość rozlej równomiernie na zapiekankę i wstaw do piekarnika.
Piecz przez 30-40 minut, a w międzyczasie zetrzyj ser na tarce i posyp zapiekankę, po czym wstaw ją jeszcze na 10 minut.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze