Pulpety z pieczarkami w sosie pomidorowym

1 godz.
6 porcji
Pulpety z pieczarkami w sosie pomidorowym
Foto: Aleksandra Maksimowska
Mięso mielone jest składnikiem, który pozwala na puszczenie wodzy fantazji w kuchni, a przy tym gwarantuje, że każde danie z jego udziałem jest warte grzechu. Wersja pulpetów z pieczarkami w sosie pomidorowym to kolejny dowód na to, że obiad nie musi być monotonny, a łączenie smaków zawsze wychodzi perfekcyjnie.
Kaloryczność: 145 kcal w 100 g.

Składniki

  • Mięso mielone (wieprzowe) - 500 g
  • Jajka - 2 sztuki
  • Cebula - 3 sztuki
  • Pieczarki - 200-300 g
  • Passata pomidorowa - 500 g
  • Bułka tarta - 4-5 łyżek
  • Papryka ostra (mielona) - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka (mielona) - 2 łyżeczki
  • Majeranek - 1 łyżeczka
  • Tymianek - 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa - 1 szczypta
  • Natka pietruszki - do smaku
  • Sól i pieprz - do smaku
  • Olej roślinny - do smażenia

Przygotowanie

W jednej misce mieszamy mięso z jajkami, przyprawami, posiekaną natką pietruszki, bułką tartą i wcześniej dwie podsmażone cebule. Mieszanka powinna być gęsta, co ułatwi formowanie pulpetów.
Pulpety z pieczarkami w sosie pomidorowym - jak zrobić, przepis, krok 1
Ukształtuj pulpety podobnej wielkości, aby równomiernie smażyły się na gorącej patelni. Smaż je na patelni, aż uzyskają złocistą skórkę.
Pulpety z pieczarkami w sosie pomidorowym - jak zrobić, przepis, krok 2
Obierz i pokrój pieczarki w plasterki i podsmaż na odrobinie oleju na lekko złoty kolor, pod koniec dodaj pozostalą poszatkowaną cebulę.
Pulpety z pieczarkami w sosie pomidorowym - jak zrobić, przepis, krok 3
Do garnka dodaj passatę i dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem, ziołami i przełóż pieczarki. Dodaj pulpety i gotuj całość około 30 minut pod przykryciem na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Pulpety z pieczarkami w sosie pomidorowym - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Justyna Wesołowska
Komentarze