Pulpety z pieczarkami w sosie pomidorowym

1 godz.
6 porcji
Pulpety z pieczarkami w sosie pomidorowym
Foto: Nadianb, AdobeStock
Mięso mielone jest składnikiem, który pozwala na puszczenie wodzy fantazji w kuchni, a przy tym gwarantuje, że każde danie z jego udziałem jest warte grzechu. Wersja pulpetów z pieczarkami w sosie pomidorowym to kolejny dowód na to, że obiad nie musi być monotonny, a łączenie smaków zawsze wychodzi perfekcyjnie.
Kaloryczność: 145 kcal w 100 g.

Składniki

  • Mięso mielone (wieprzowe) - 500 g
  • Jajka - 2 sztuki
  • Cebula - 3 sztuki
  • Pieczarki - 200-300 g
  • Passata pomidorowa - 500 g
  • Bułka tarta - 4-5 łyżek
  • Papryka ostra (mielona) - 2 łyżeczki
  • Papryka słodka (mielona) - 2 łyżeczki
  • Majeranek - 1 łyżeczka
  • Tymianek - 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa - 1 szczypta
  • Natka pietruszki - do smaku
  • Sól i pieprz - do smaku
  • Olej roślinny - do smażenia

Przygotowanie

W jednej misce mieszamy mięso z jajkami, przyprawami, posiekaną natką pietruszki, bułką tartą i wcześniej podsmażoną cebulą. Mieszanka powinna być gęsta, co ułatwi formowanie pulpetów.
Ukształtuj pulpety podobnej wielkości, aby równomiernie smażyły się na gorącej patelni. Smaż je na patelni, aż uzyskają złocistą skórkę.
Obierz i pokrój pieczarki w plasterki i podsmaż na odrobinie oleju na lekko złoty kolor, pod koniec dodaj poszatkowaną cebulę.
Do garnka dodaj passatę i dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem, ziołami i przełóż pieczarki. Dodaj pulpety i gotuj całość około 30 minut pod przykryciem na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Justyna Wesołowska
Komentarze