Pulpety z pieczarkami w sosie pomidorowym
1 godz.
6 porcji
![Pulpety z pieczarkami w sosie pomidorowym Pulpety z pieczarkami w sosie pomidorowym](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10751-1600x900.jpg)
Foto: Aleksandra Maksimowska
Mięso mielone jest składnikiem, który pozwala na puszczenie wodzy fantazji w kuchni, a przy tym gwarantuje, że każde danie z jego udziałem jest warte grzechu. Wersja pulpetów z pieczarkami w sosie pomidorowym to kolejny dowód na to, że obiad nie musi być monotonny, a łączenie smaków zawsze wychodzi perfekcyjnie.
Kaloryczność: 145 kcal w 100 g.
Składniki
- Mięso mielone (wieprzowe) - 500 g
- Jajka - 2 sztuki
- Cebula - 3 sztuki
- Pieczarki - 200-300 g
- Passata pomidorowa - 500 g
- Bułka tarta - 4-5 łyżek
- Papryka ostra (mielona) - 1 łyżeczka
- Papryka słodka (mielona) - 2 łyżeczki
- Majeranek - 1 łyżeczka
- Tymianek - 1 łyżeczka
- Gałka muszkatołowa - 1 szczypta
- Natka pietruszki - do smaku
- Sól i pieprz - do smaku
- Olej roślinny - do smażenia
Przygotowanie
W jednej misce mieszamy mięso z jajkami, przyprawami, posiekaną natką pietruszki, bułką tartą i wcześniej dwie podsmażone cebule. Mieszanka powinna być gęsta, co ułatwi formowanie pulpetów.
![Pulpety z pieczarkami w sosie pomidorowym - jak zrobić, przepis, krok 1 Pulpety z pieczarkami w sosie pomidorowym - jak zrobić, przepis, krok 1](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10751-krok-1-800x450.jpg)
Ukształtuj pulpety podobnej wielkości, aby równomiernie smażyły się na gorącej patelni. Smaż je na patelni, aż uzyskają złocistą skórkę.
![Pulpety z pieczarkami w sosie pomidorowym - jak zrobić, przepis, krok 2 Pulpety z pieczarkami w sosie pomidorowym - jak zrobić, przepis, krok 2](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10751-krok-2-800x450.jpg)
Obierz i pokrój pieczarki w plasterki i podsmaż na odrobinie oleju na lekko złoty kolor, pod koniec dodaj pozostalą poszatkowaną cebulę.
![Pulpety z pieczarkami w sosie pomidorowym - jak zrobić, przepis, krok 3 Pulpety z pieczarkami w sosie pomidorowym - jak zrobić, przepis, krok 3](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10751-krok-3-800x450.jpg)
Do garnka dodaj passatę i dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem, ziołami i przełóż pieczarki. Dodaj pulpety i gotuj całość około 30 minut pod przykryciem na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
![Pulpety z pieczarkami w sosie pomidorowym - jak zrobić, przepis, krok 4 Pulpety z pieczarkami w sosie pomidorowym - jak zrobić, przepis, krok 4](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10751-krok-4-800x450.jpg)
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
![Justyna Wesołowska](https://smakota.pl/wp-content/uploads/users/34/avatar/avatar_1698332560.jpg)
Przepis dodał(a):
Justyna Wesołowska
Komentarze