Proste dania z masłem

36 przepisów
Mięciutkie kluski leniwe z serem jak u babci

Mięciutkie kluski leniwe z serem jak u babci

Kluski leniwe są bardzo podobne do kopytek, ale zamiast ziemniaków daje się do nich twaróg. Dobrze smakują zarówno na słodko, jak i na słono – ale ja najbardziej lubię w wersji słodkiej, jak robiła moja babcia. Mieciutkie pierogi leniwe przygotowuję najczęściej na deser, choć można je również podać na jarski obiad.
Proste ciasto czekoladowe

Proste ciasto czekoladowe

Puszyste czekoladowe ciasto to mój idealny deser na każdą porę roku. Zajadają się nim wszyscy miłośnicy czekolady i innych słodkości. Nie trzeba posiadać dużych zdolności cukierniczych, aby je przygotować. Zapraszam na ten prosty przepis!
Schab w plastrach pieczony w piekarniku z pieczarkami

Schab w plastrach pieczony w piekarniku z pieczarkami

Schab pieczony w piekarniku to jedno z klasycznych polskich dań. Dzięki zapiekaniu mięso jest delikatne i soczyste, a pieczarki dodają mu mocnego aromatu. To prosta potrawa, która świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na rodzinne uroczystości. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
Chłopska zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą

Chłopska zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą

Idealnym wybórem na syty i rozgrzewający posiłek biędzie chłopska zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą. Danie, które cieszy się popularnością ze względu na swoją prostotę oraz zaspokoi najbardziej wybredne podniebienie. Kiełbasę wcześniej podsmażam z cebulką, dzięki czemu ma wyrazisty smak i aromat.
Tradycyjny sernik na zimno z serków homogenizowanych

Tradycyjny sernik na zimno z serków homogenizowanych

Lekki, szybki do przygotowania i niewymagający pieczenia sernik na zimno z serków homogenizowanych to ciekawy pomysł na deser nie tylko w upalne dni. Ten tradycyjny sernik przygotowuję na ciasteczkowym spodzie z galaretką brzoskwiniową z owocami na wierzchu.
Sernik wiedeński bez spodu z rodzynkami

Sernik wiedeński bez spodu z rodzynkami

Sernik to jedno z najczęściej spotykanych ciast na polskich stołach. Sernik wiedeński to w 100% masa serowa – piecze się go bez spodu. Najczęściej przygotowuję to ciasto z rodzynkami w rumie, ale można też zrobić wersję bez alkoholu – z samymi rodzynkami lub też bez nich.