Naleśniki ze szpinakiem i żółtym serem

40 min
8 porcji
Naleśniki ze szpinakiem i żółtym serem
Foto: Yuliia Stsepeleva
Dzisiaj przepis na moje ulubione naleśniki – ze szpinakiem i serem żółtym. Szpinak mogę jeść w każdej postaci, ale to właśnie z serem żółtym jest najsmaczniejszy. Podgrzany ser żółty ciągnie się i dodaje potrawie wyrazistości. Jest to doskonałe danie zarówno dla dorosłych, jak i dzieci!
Kaloryczność: 125 kcal w 100 g.

Składniki

Naleśniki
  • Mleko - 1,5 szklanki
  • Woda gazowana - 1,5 szklanki
  • Mąka pszenna - 2 szklanki
  • Masło - 30 g
  • Jajka - 1 sztuka
  • Sól - 1 szczypta
  • Olej roślinny - do smażenia
Farsz

Przygotowanie

Rozpuść masło, możesz to zrobić w mikrofali lub w kąpieli wodnej, i odstaw je do ostygnięcia (żeby było zimne, ale wciąż płynne). Wymieszaj mąkę, jajko, wodę gazowaną, mleko i szczyptę soli za pomocą miksera. Na samym końcu wlej rozpuszczone masło. Odstaw na około 15 minut, aby ciasto trochę zgęstniało. Smaż naleśniki na suchej lub posmarowanej niewielką ilością oleju patelni.
Naleśniki ze szpinakiem i żółtym serem - jak zrobić, przepis, krok 1
Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek wyciśnij. Szpinak możesz pokroić w paski, ale nie jest to konieczne. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj szpinak oraz czosnek i całość duś przez kilka minut, aż szpinak zrobi się ciemniejszy i cała woda odparuje. Wtedy dodaj przyprawy i odstaw farsz na chwilę do ostygnięcia.
Naleśniki ze szpinakiem i żółtym serem - jak zrobić, przepis, krok 2
Ser żółty zetrzyj na grubych oczkach tarki i dodaj go do przestygniętego szpinaku (nie musi być całkowicie zimny, ważne – żeby nie był gorący i ser się szybko nie roztopił).
Naleśniki ze szpinakiem i żółtym serem - jak zrobić, przepis, krok 3
Naleśniki posmaruj gotowym farszem i złóż je według własnych upodobań. Ja najbardziej lubię, gdy są złożone w koperty lub jak krokiety.
Naleśniki ze szpinakiem i żółtym serem - jak zrobić, przepis, krok 4
Naleśniki ze szpinakiem i serem żółtym najlepiej smakują, gdy są jeszcze podpieczone lub podsmażone. Możesz je wtedy dodatkowo posypać serem żółtym. Takie naleśniki dobrze się komponują z sosem czosnkowym lub majonezowym.
Naleśniki ze szpinakiem i żółtym serem - jak zrobić, przepis, krok 5
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze