Naleśniki ze szpinakiem i żółtym serem
40 min
8 porcji
![Naleśniki ze szpinakiem i żółtym serem Naleśniki ze szpinakiem i żółtym serem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10684-1600x900.jpg)
Foto: Yuliia Stsepeleva
Dzisiaj przepis na moje ulubione naleśniki – ze szpinakiem i serem żółtym. Szpinak mogę jeść w każdej postaci, ale to właśnie z serem żółtym jest najsmaczniejszy. Podgrzany ser żółty ciągnie się i dodaje potrawie wyrazistości. Jest to doskonałe danie zarówno dla dorosłych, jak i dzieci!
Kaloryczność: 125 kcal w 100 g.
Dieta:
Niskotłuszczowa.
Składniki
Naleśniki
- Mleko - 1,5 szklanki
- Woda gazowana - 1,5 szklanki
- Mąka pszenna - 2 szklanki
- Masło - 30 g
- Jajka - 1 sztuka
- Sól - 1 szczypta
- Olej roślinny - do smażenia
Farsz
- Szpinak (świeży) - 400 g
- Ser żółty (w kostce) - 100 g
- Czosnek - 2-3 ząbki
- Cebula (mała) - 1 sztuka
- Oliwa z oliwek - 2-3 łyżki
- Suszone pomidory (przyprawa) - 1/2 łyżeczki
- Sól - do smaku
Przygotowanie
Rozpuść masło, możesz to zrobić w mikrofali lub w kąpieli wodnej, i odstaw je do ostygnięcia (żeby było zimne, ale wciąż płynne). Wymieszaj mąkę, jajko, wodę gazowaną, mleko i szczyptę soli za pomocą miksera. Na samym końcu wlej rozpuszczone masło. Odstaw na około 15 minut, aby ciasto trochę zgęstniało. Smaż naleśniki na suchej lub posmarowanej niewielką ilością oleju patelni.
![Naleśniki ze szpinakiem i żółtym serem - jak zrobić, przepis, krok 1 Naleśniki ze szpinakiem i żółtym serem - jak zrobić, przepis, krok 1](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10684-krok-1-800x450.jpg)
Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek wyciśnij. Szpinak możesz pokroić w paski, ale nie jest to konieczne. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj szpinak oraz czosnek i całość duś przez kilka minut, aż szpinak zrobi się ciemniejszy i cała woda odparuje. Wtedy dodaj przyprawy i odstaw farsz na chwilę do ostygnięcia.
![Naleśniki ze szpinakiem i żółtym serem - jak zrobić, przepis, krok 2 Naleśniki ze szpinakiem i żółtym serem - jak zrobić, przepis, krok 2](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10684-krok-2-800x450.jpg)
Ser żółty zetrzyj na grubych oczkach tarki i dodaj go do przestygniętego szpinaku (nie musi być całkowicie zimny, ważne – żeby nie był gorący i ser się szybko nie roztopił).
![Naleśniki ze szpinakiem i żółtym serem - jak zrobić, przepis, krok 3 Naleśniki ze szpinakiem i żółtym serem - jak zrobić, przepis, krok 3](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10684-krok-3-800x450.jpg)
Naleśniki posmaruj gotowym farszem i złóż je według własnych upodobań. Ja najbardziej lubię, gdy są złożone w koperty lub jak krokiety.
![Naleśniki ze szpinakiem i żółtym serem - jak zrobić, przepis, krok 4 Naleśniki ze szpinakiem i żółtym serem - jak zrobić, przepis, krok 4](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10684-krok-4-800x450.jpg)
Naleśniki ze szpinakiem i serem żółtym najlepiej smakują, gdy są jeszcze podpieczone lub podsmażone. Możesz je wtedy dodatkowo posypać serem żółtym. Takie naleśniki dobrze się komponują z sosem czosnkowym lub majonezowym.
![Naleśniki ze szpinakiem i żółtym serem - jak zrobić, przepis, krok 5 Naleśniki ze szpinakiem i żółtym serem - jak zrobić, przepis, krok 5](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10684-krok-5-800x450.jpg)
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
![Oliwia Szymańska](https://smakota.pl/wp-content/uploads/users/35/avatar/avatar_1698321164.jpg)
Przepis dodał(a):
Oliwia Szymańska
Komentarze