Sernik z mlekiem w proszku na kruchym spodzie
1 godz. 30 min
8 porcji
![Sernik z mlekiem w proszku na kruchym spodzie Sernik z mlekiem w proszku na kruchym spodzie](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/02/przepis-12684-1600x900.jpg)
Foto: Yuliia Stsepeleva
Sernik to ciasto, które można przygotować w wielu różnych odsłonach. Zachęcam Cię do wypróbowania mojego przepisu na sernik z mlekiem w proszku. Najlepiej sprawdza się na kruchym spodzie i z dodatkiem budyniu waniliowego. Jest prosty w przygotowaniu i nadaje się na każdą okazję!
Kaloryczność: 280 kcal w 100 g.
Składniki
Na kruchy spód
- Masło (lub margaryna) - 1 kostka
- Mąka pszenna - 30 dag
- Jajka - 1 sztuka
- Śmietana (18%) - 2 łyżki
Na masę serową
- Ser biały - 1 kg
- Mleko (w proszku) - 16 dag
- Cukier - 15-20 dag
- Jajka - 6 sztuk
- Mleko - 1,5 szklanki
- Budyń (waniliowy w proszku) - 2 opakowania
- Masło - 17 dag
Przygotowanie
Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Masło (lub margaryna) nie może być ciepłe, ponieważ będzie się lepiło do rąk i będzie ciężko wyrobić ciasto. Na stolnicy oprószonej niewielką ilością mąki posiekaj masło, dodaj mąkę, jajka i śmietanę. Z ciasta uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 1 godzinę.
![Sernik z mlekiem w proszku na kruchym spodzie - jak zrobić, przepis, krok 1 Sernik z mlekiem w proszku na kruchym spodzie - jak zrobić, przepis, krok 1](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/02/przepis-12684-krok-1-800x450.jpg)
Blaszkę wysmaruj masłem lub margaryną i oprósz mąką. Spód blaszki wylep kruchym ciastem, ponakłuwaj je widelcem, wstaw do nagrzanego do 180 C piekarnika i piecz przez 10-15 minut.
![Sernik z mlekiem w proszku na kruchym spodzie - jak zrobić, przepis, krok 2 Sernik z mlekiem w proszku na kruchym spodzie - jak zrobić, przepis, krok 2](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/02/przepis-12684-krok-2-800x450.jpg)
Składniki na masę serową muszą mieć temperaturę pokojową. Ser biały należy trzykrotnie przemielić w maszynce do mielenia mięsa. Możesz też użyć sera z wiaderka, wtedy nie trzeba go mielić. Masło rozpuść i odstaw do przestygnięcia. Białka oddziel od żółtek oraz ubij je na sztywną pianę.
![Sernik z mlekiem w proszku na kruchym spodzie - jak zrobić, przepis, krok 3 Sernik z mlekiem w proszku na kruchym spodzie - jak zrobić, przepis, krok 3](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/02/przepis-12684-krok-3-800x450.jpg)
Żółtka utrzyj z cukrem na jasną puszystą masę, dodaj ser biały, płynne mleko oraz przestudzone masło i zmiksuj do połączenia się składników. Ciągle miksując, dodaj budynie i mleko w proszku. Miksuj, aż składniki się połączą. Dodaj ubite białka do masy serowej i delikatnie wymieszaj.
![Sernik z mlekiem w proszku na kruchym spodzie - jak zrobić, przepis, krok 4 Sernik z mlekiem w proszku na kruchym spodzie - jak zrobić, przepis, krok 4](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/02/przepis-12684-krok-4-800x450.jpg)
Masę serową przełóż na podpieczony wcześniej spód z kruchego ciasta, wstaw do nagrzanego do 180 C piekarnika i piecz 40-50 minut. Do piekarnika możesz również włożyć blaszkę z wodą, aby sernik się nie przesuszył. Po zakończeniu pieczenia pozostaw sernik w piekarniku i studź przy uchylonych drzwiczkach.
![Sernik z mlekiem w proszku na kruchym spodzie - jak zrobić, przepis, krok 5 Sernik z mlekiem w proszku na kruchym spodzie - jak zrobić, przepis, krok 5](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/02/przepis-12684-krok-5-800x450.jpg)
Sernik przed podaniem musi całkowicie wystygnąć. Możesz go polać miodem lub posypać cukrem pudrem.
![Sernik z mlekiem w proszku na kruchym spodzie - jak zrobić, przepis, krok 6 Sernik z mlekiem w proszku na kruchym spodzie - jak zrobić, przepis, krok 6](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/02/przepis-12684-krok-6-800x450.jpg)
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
![Oliwia Szymańska](https://smakota.pl/wp-content/uploads/users/35/avatar/avatar_1698321164.jpg)
Przepis dodał(a):
Oliwia Szymańska
Komentarze