Cannelloni z mięsem mielonym

1 godz.
4 porcje
Cannelloni z mięsem mielonym
Foto: Yuliia Stsepeleva
Cannelloni to jednocześnie nazwa potrawy i włoskiego makaronu, z którego się ją przygotowuje. Makaron ten jest w kształcie dużych rurek, które nadziewa się farszem i zapieka w piekarniku. Podstawową wersją cannelloni jest nadzienie z mięsa mielonego z sosem beszamelowym.
Kaloryczność: 175 kcal w 100 g.

Składniki

Farsz
Sos beszamelowy

Przygotowanie

Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, a czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj. Parmezan zetrzyj na tarce. Rozgrzej olej lub oliwę z oliwek na patelni i zeszklij cebulę.
Cannelloni z mięsem mielonym - jak zrobić, przepis, krok 1
Do cebuli dodaj mięso mielone, czosnek oraz przyprawy i mocno podsmaż. Następnie dodaj przecier oraz koncentrat pomidorowy i duś około 10 minut.
Cannelloni z mięsem mielonym - jak zrobić, przepis, krok 2
Przygotuj sos beszamelowy: na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i podsmaż 2-3 minuty, ciągle mieszając. Powoli dolewaj mleko i mieszaj, aby nie powstały grudki. Całość zagotuj i ściągnij z palnika.
Cannelloni z mięsem mielonym - jak zrobić, przepis, krok 3
Rurki cannelloni napełnij gorącym farszem. Na dno naczynia żaroodpornego wylej 2-3 łyżki sosu beszamelowego i ułóż na nim makaron (możesz ułożyć 2-3 warstwy). Wierzch polej pozostałym sosem i posyp parmezanem.
Cannelloni z mięsem mielonym - jak zrobić, przepis, krok 4
Nagrzej piekarnik do temperatury 180 C, wstaw naczynie z cannelloni do piekarnika i piecz przez 30-40 minut. Danie będzie gotowe, kiedy makaron zmięknie. Przed podaniem cannelloni możesz posypać posiekaną natką pietruszki lub świeżą bazylią.
Cannelloni z mięsem mielonym - jak zrobić, przepis, krok 5
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze