Prosty puszysty sernik z wiaderka na kruchym spodzie
1 godz. 35 min
8 porcji
Klasyczne ciasto, które zawsze zachwyci smakiem, to znany sernik na kruchym spodzie. W tym przepisie powiem Ci jak przygotować sernik z twarogu z wiaderka i z dodatkiem budyniu. W zależności od tego, jakiego budyniu użyjesz, będzie miał on smak waniliowy lub śmietankowy.
Kaloryczność: 240 kcal w 100 g.
Składniki
Na kruchy spód
- Masło - 10 dag
- Mąka pszenna - 1,5 szklanki
- Jajka - 2 sztuki
- Cukier - 1 łyżka
Na masę serową
- Twaróg (w wiaderku) - 1 kg
- Śmietana (kremówka) - 2 szklanki
- Jajka - 7 sztuk
- Cukier - 10-15 dag
- Budyń (w proszku) - 2 opakowania
Dodatkowo
- Margaryna - do wysmarowania blaszki
- Mąka pszenna - do oprószenia blaszki i stolnicy
Przygotowanie
Masło do kruchego ciasta powinno być schłodzone. Stolnicę oprósz mąką i posiekaj na niej masło. Dodaj przesianą mąkę do ciasta, cukier i jajka. Zagnieć ciasto, owiń je w folię spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.
Blaszkę wysmaruj margaryną i oprósz mąką. Na spód formy wyłóż kruche ciasto, wstaw do nagrzanego do 180 C piekarnika i piecz około 15 minut do zarumienienia.
Przygotuj masę serową. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po łyżce twarogu, miksując do połączenia się składników. Wsyp budyń w proszku i wymieszaj. Śmietanę ubij na sztywną pianę i wymieszaj z masą serową.
Masę serową wyłóż na podpieczony spód, wstaw do piekarnika i piecz w 180 C przez 70-80 minut. Wierzch możesz przykryć folią aluminiową po połowie czasu pieczenia, aby się nie przypalił. Do pieczenia możesz również włożyć blaszkę z odrobiną wody, aby sernik się nie wysuszył.
Sernik studź w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Przed podaniem możesz wierzch ciasta posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze