Napoje
4 przepisy

Kawa po wiedeńsku z czekoladą, bitą śmietaną i posypką
Za kawą po wiedeńsku kryje się słodki i intensywny napój, który sam w sobie może być deserem. Kawę przygotowuje się z czekoladą i podaje z bitą śmietaną posypaną kakao. Palce lizać! Zazwyczaj dodaje się do niej mleko, ale możesz też przygotować wersję bez niego.

Kawa po wietnamsku
Kawa po wietnamsku ma wiele różnych odmian, a jej tradycyjną wersję przygotowuje się z mleka skondensowanego. Ja najbardziej lubię ją z mlekiem słodzonym, bo przełamuje to gorycz napoju. Zazwyczaj używa się do niej bardzo mocnej kawy odmiany robusta, ale możesz też ją dostosować do swoich preferencji.

Tradycyjna kawa po turecku w tygielku
Mocna, gęsta, aromatyczna i bardzo słodka – to są cztery przymiotniki, które można użyć do opisania kawy po turecku. Tradycyjnie ten napój przygotowuje się w tygielku, ale jeśli nie masz takiego naczynia, możesz spokojnie użyć do tego zwykłego rondelka.

Aromatyczna kawa z miodem i cynamonem
Ten wykwintny napój łączy w sobie intensywny aromat świeżo mielonej kawy, słodycz złocistego miodu i rozgrzewające właściwości cynamonu. Ponadto jest naturalnym remedium na jesienne-zimowe przeziębienia. Właściwości przeciwzapalne miodu w połączeniu z pobudzającą kawą tworzą kompozycję, która wspiera odporność organizmu.