Napoje
2024.09.27
Kawa po turecku
15 min
1 porcja

✓ Sprawdzony przepis | Foto: Aleksandra Maksimowska
Mocna, gęsta, aromatyczna i bardzo słodka – to są cztery przymiotniki, które można użyć do opisania kawy po turecku. Tradycyjnie ten napój przygotowuje się w tygielku, ale jeśli nie masz takiego naczynia, możesz spokojnie użyć do tego zwykłego rondelka. Gdy nie mam pod ręką tygielka, często przygotowuję kawę po turecku w taki sposób i smakuje równie wspaniale.
Kaloryczność: 6 kcal w 100 g.
Składniki do przygotowania kawy po turecku
- Kawa (drobno zmielona) - 1 czubata łyżeczka
- Cukier - 1 łyżeczka
- Woda (zimna) - 1,5 filiżanki
- Kardamon (opcjonalnie) - szczypta
Jak przygotować kawę po turecku
Ziarna do kawy po turecku powinny być drobno zmielone, dlatego najlepiej zrobić to samemu. Wsyp 1 czubatą łyżeczkę kawy do tygielka na jedną porcję napoju. Jeśli chcesz przygotować więcej filiżanek, zwiększ proporcje adekwatnie.
Z mojego doświadczenia, najlepszy efekt daje kawa zmielona na konsystencję przypominającą puder - prawie jak mąka.
Z mojego doświadczenia, najlepszy efekt daje kawa zmielona na konsystencję przypominającą puder - prawie jak mąka.

Do rondelka dodaj cukier, wodę i opcjonalnie kardamon. Kawa po turecku powinna być bardzo słodka, ale możesz dostosować ilość cukru do swoich preferencji. Całość przemieszaj.
Kiedy przygotowuję ten przepis, zawsze dodaję kardamon - nadaje niesamowitego, orientalnego aromatu.
Kiedy przygotowuję ten przepis, zawsze dodaję kardamon - nadaje niesamowitego, orientalnego aromatu.

Tygielek z kawą podgrzewaj (nie mieszaj) na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Gdy na wierzchu pojawi się piana, ściągnij naczynie z gazu i odczekaj chwilę, aby napój trochę ostygł. Cały proces powtórz jeszcze dwa razy.
Jeśli zauważysz, że kawa zaczyna kipieć, natychmiast zdejmij naczynie z ognia - to częsty błąd, który popełniałam na początku mojej przygody z kawą po turecku.
Jeśli zauważysz, że kawa zaczyna kipieć, natychmiast zdejmij naczynie z ognia - to częsty błąd, który popełniałam na początku mojej przygody z kawą po turecku.

Kawę po turecku pije się czarną, bez dodatku mleka. Podaj do niej szklankę wody i opcjonalnie słodkości np. baklawę, chałwę, lokum.
W moim domu zawsze podaję tę kawę w małych filiżankach. Do tradycyjnego serwowania używam też małego talerzyka pod filiżanką i zawsze dodaję kosteczkę tureckiego przysmaku lokum.
W moim domu zawsze podaję tę kawę w małych filiżankach. Do tradycyjnego serwowania używam też małego talerzyka pod filiżanką i zawsze dodaję kosteczkę tureckiego przysmaku lokum.

Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Opinie i pytania
Wypróbowałeś ten przepis? Podziel się swoim wrażeniem lub zapytaj o radę!