Napoje

Kawa po turecku

15 min
1 porcja
Tradycyjna kawa po turecku w tygielku
✓ Sprawdzony przepis | Foto: Aleksandra Maksimowska
Mocna, gęsta, aromatyczna i bardzo słodka – to są cztery przymiotniki, które można użyć do opisania kawy po turecku. Tradycyjnie ten napój przygotowuje się w tygielku, ale jeśli nie masz takiego naczynia, możesz spokojnie użyć do tego zwykłego rondelka. Gdy nie mam pod ręką tygielka, często przygotowuję kawę po turecku w taki sposób i smakuje równie wspaniale.
Kaloryczność: 6 kcal w 100 g.

Składniki do przygotowania kawy po turecku

  • Kawa (drobno zmielona) - 1 czubata łyżeczka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Woda (zimna) - 1,5 filiżanki
  • Kardamon (opcjonalnie) - szczypta

Jak przygotować kawę po turecku

Ziarna do kawy po turecku powinny być drobno zmielone, dlatego najlepiej zrobić to samemu. Wsyp 1 czubatą łyżeczkę kawy do tygielka na jedną porcję napoju. Jeśli chcesz przygotować więcej filiżanek, zwiększ proporcje adekwatnie.

Z mojego doświadczenia, najlepszy efekt daje kawa zmielona na konsystencję przypominającą puder - prawie jak mąka.
Kawa po turecku - jak zrobić, przepis, krok 1
Do rondelka dodaj cukier, wodę i opcjonalnie kardamon. Kawa po turecku powinna być bardzo słodka, ale możesz dostosować ilość cukru do swoich preferencji. Całość przemieszaj.

Kiedy przygotowuję ten przepis, zawsze dodaję kardamon - nadaje niesamowitego, orientalnego aromatu.
Kawa po turecku - jak zrobić, przepis, krok 2
Tygielek z kawą podgrzewaj (nie mieszaj) na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Gdy na wierzchu pojawi się piana, ściągnij naczynie z gazu i odczekaj chwilę, aby napój trochę ostygł. Cały proces powtórz jeszcze dwa razy.

Jeśli zauważysz, że kawa zaczyna kipieć, natychmiast zdejmij naczynie z ognia - to częsty błąd, który popełniałam na początku mojej przygody z kawą po turecku.
Kawa po turecku - jak zrobić, przepis, krok 3
Kawę po turecku pije się czarną, bez dodatku mleka. Podaj do niej szklankę wody i opcjonalnie słodkości np. baklawę, chałwę, lokum.

W moim domu zawsze podaję tę kawę w małych filiżankach. Do tradycyjnego serwowania używam też małego talerzyka pod filiżanką i zawsze dodaję kosteczkę tureckiego przysmaku lokum.
Kawa po turecku - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych

Opinie i pytania

Wypróbowałeś ten przepis? Podziel się swoim wrażeniem lub zapytaj o radę!