Ciasteczka z kleiku ryżowego

35 min
40 sztuk
Ciasteczka z kleiku ryżowego
Foto: Saquizeta, AdobeStock
Ciasteczka z kleiku ryżowego to szybka do przygotowania przekąska. Są chrupiące, lekkie i zdrowe, a przede wszystkim nadają się dla osób nietolerujących glutenu. Dodatkowo zawierają wiórki kokosowe, które nadają im niepowtarzalnego smaku.
Kaloryczność: 235 kcal w 100 g.
Dieta: Bezglutenowa.

Składniki

  • Kleik ryżowy - 15 dag
  • Masło - 20 dag
  • Jajka - 3 sztuki
  • Miód - 2-3 łyżki
  • Wiórki kokosowe - 3 dag
  • Soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Dżem - do nadziewania

Przygotowanie

Masło w temperaturze pokojowej umieść w misie miksera i ubij na puszystą masę. Wbij po jednym jajku, ciągle miksując. Dodaj miód, kleik ryżowy, sodę oraz sok z cytryny i zmiksuj do połączenia się składników. Na końcu wsyp wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj.
Z powstałej masy uformuj niewielkie kuleczki, delikatnie spłaszcz i po jednej stronie zrób na środku niewielkie wgłębienie. Układaj je na blaszce, wyłóżonej papierem do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 180 C, wstaw do niego ciasteczka i piecz około 20-25 minut, aż się zarumienią.
Po upieczeniu wyciągnij ciasteczka z pieca i przestudź, a następnie nałóż we wgłębienia ulubiony dżem. Możesz również użyć owoców, kremu czekoladowego lub marmolady.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze