Ciasto Kubuś

2 godz. 30 min
8 porcji
Ciasto Kubuś
Foto: bondvit, stock.adobe.com
Przepis na ciasto Kubuś wymaga wysiłku i czasu, jednak efekt końcowy wynagradza trudy wyjątkowym smakiem i atrakcyjnym wyglądem. W przygotowaniu tego deseru możesz eksperymentować z różnymi rodzajami soku, galaretki i dodatkami, ale moim zdaniem najlepiej pasuje do niego galaretka pomarańczowa oraz odpowiednie delicje.
Kaloryczność: 160 kcal w 100 g.

Składniki

Na biszkopt
Na masę
  • Sok owocowy (typu Kubuś) - 1 l
  • Budyń (śmietankowy) - 3 opakowania
Na masę śmietankową
  • Śmietanka (30% lub 36%) - 500 ml
  • Galaretka - 1 opakowanie
  • Woda (gorąca) - 250 ml
Na wierzch ciasta
  • Ciastka (Delicje) - 2 opakowania
  • Galaretka - 2 opakowania
  • Woda (gorąca) - 500 ml

Przygotowanie

Zacznij od przygotowania biszkoptu, możesz to zrobić dzień wcześniej i przechowywać go przykryty bawełnianą ściereczką. Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na puszystą pianę. Dodaj cukier w kilku porcjach, ciągle miksując. Nie przerywając mieszania, dodawaj po 1 żółtku. Wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj.
Ciasto przelej do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Wypiekaj przez 20-25 minut do tzw. „suchego patyczka”, a następnie wystudź.
Odlej szklankę soku Kubuś, wsyp do niego budyń i dokładnie wymieszaj, aby proszek całkowicie się rozpuścił i nie było grudek. Pozostały sok przelej do rondelka i zagotuj, a następnie wlej rozrobiony budyń. Gotuj przez chwilę, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.
Przestudzony biszkopt nasącz sokiem Kubuś. Ewentualnie możesz użyć wody z cytryną lub zimnej herbaty. Z wierzchu wylej gorący budyń z soku, wyrównaj masę i odstaw do ochłodzenia.
Galaretę (do masy śmietankowej) rozrób w połowie ilości wody podanej na opakowaniu (250 ml), odstaw do przestygnięcia. Kiedy ona będzie już zimna i zacznie tężeć, ubij na sztywno śmietankę. Dodaj do niej galaretkę i zmiksuj aby połączyły się składniki. Wyłóż to na masę budyniową i wyrównaj. Wstaw do lodówki, aby masa trochę stężała.
Galaretki na wierzch ciasta rozrób w 500 ml wrzącej wody i odstaw do przestygnięcia. Na masie śmietankowej wyłóż delicje. Zalej je lekko tężejącą galaretką. Ciasto wstaw do lodówki i schłodź przez kilka godzin, a najlepiej całą noc. Wierzch ciasta możesz dodatkowo posypać startą czekoladą.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze