Fit omlet z bananem i płatkami owsianymi
20 min
        2 porcje
     
        ✓ Sprawdzony przepis | Foto: Yuliia Stsepeleva
    
        Szukasz pomysłu na smaczne i pożywne śniadanie? Wypróbuj ten przepis na fit omlet z bananem! Jest zdrowy, a do tego sycący i dostarcza energii przez cały dzień. Najlepiej do niego nadają się przejrzałe banany, więc to idealny sposób na wykorzystanie zbyt długo leżących owoców.
  
            
            Kaloryczność: 88 kcal w 100 g.
        
                
                
            Dieta: 
                            Wegetariańska.                    
            Składniki
- Jajka - 3 sztuki
- Płatki owsiane - 50 g
- Mleko (lub napój roślinny) - 2 łyżki
- Banany - 1 sztuka
- Sok z cytryny - 1 łyżeczka
- Cynamon - 1/2 łyżeczki
- Olej (lub masło klarowane) - do smażenia
Przygotowanie
                    Banana obierz ze skórki i rozgnieć widelcem. Następnie skrop sokiem z cytryny, dodaj cynamon i wymieszaj. Płatki owsiane możesz lekko rozdrobnić blenderem, ale nie jest to niezbędne.                
                                     
                        
                    Jajka wbij do miski i roztrzep za pomocą widelca albo trzepaczki, żeby się delikatnie spieniły. Dodaj mleko, banana i płatki owsiane. Dokładnie wymieszaj.                
                                     
                        
                    Dobrze rozgrzej patelnię z olejem lub masłem. Wylej masę jajeczną i smaż pod przykryciem na średnim ogniu. Po około 8-10 minutach (wierzchnia warstwa masy powinna być ścięta) przewróć omlet na drugą stronę i smaż kolejne 5 minut.                
                                     
                        
                    Omlet bananowy podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład masłem orzechowym, owocami lub dżemem.                
                                     
                        
            
            Masz w ulubionych
        
        
            
            Dodaj do ulubionych
        
                        / 5 ()
Opinie i pytania
Wypróbowałeś ten przepis? Podziel się swoim wrażeniem lub zapytaj o radę!
 
             
                                 
                                 
                                