Gofry bananowe z płatkami owsianymi
20 min
2 porcje
Wyśmienitym pomysłem na słodkie śniadanie lub deser będą gofry bananowe. Są soczyste i wilgotne, a smakują trochę jak usmażona owsianka. Te gofry to fit alternatywa dla ich tradycyjnej wersji i ciekawy sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów.
Kaloryczność: 190 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa, Bezlaktozowa.
Składniki
- Banany (dojrzałe) - 1 sztuka
- Płatki owsiane - 240 g
- Napój rośliny - 250 ml
- Jajka - 2 sztuki
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Cynamon (lub cukier wanilinowy) - 1/2 łyżeczki
- Sok z cytryny - 1 łyżeczka
- Olej (do wysmarowania gofrownicy) - odrobina
Przygotowanie
Płatki owsiane przemiel na proszek i wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem lub cukrem waniliowym. Możesz też użyć gotowej mąki owsianej. Banana rozgnieć widelcem i skropl sokiem z cytryny.
W misce wymieszaj zmielone płatki, banana, napój roślinny i jajka. Można do tego użyć miksera lub trzepaczki.
Rozgrzej gofrownicę i wysmaruj ją tłuszczem. Nakładaj po porcji ciasta i smaż, aż gofry będą zarumienione z obu stron.
Gotowe gofry przestudź przez chwilę i podawaj z ulubionymi dodatkami. W moim przypadku są to świeże owoce i syrop klonowy lub bita śmietana.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze