Gofry bananowe

20 min
2 porcje
Gofry bananowe
Foto: Yuliia Stsepeleva
Wyśmienitym pomysłem na słodkie śniadanie lub deser będą gofry bananowe. Są soczyste i wilgotne, a smakują trochę jak usmażona owsianka. Te gofry to fit alternatywa dla ich tradycyjnej wersji i ciekawy sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów.
Kaloryczność: 190 kcal w 100 g.

Składniki

Przygotowanie

Płatki owsiane przemiel na proszek i wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem lub cukrem waniliowym. Możesz też użyć gotowej mąki owsianej. Banana rozgnieć widelcem i skropl sokiem z cytryny.
Gofry bananowe - jak zrobić, przepis, krok 1
W misce wymieszaj zmielone płatki, banana, napój roślinny i jajka. Można do tego użyć miksera lub trzepaczki.
Gofry bananowe - jak zrobić, przepis, krok 2
Rozgrzej gofrownicę i wysmaruj ją tłuszczem. Nakładaj po porcji ciasta i smaż, aż gofry będą zarumienione z obu stron.
Gofry bananowe - jak zrobić, przepis, krok 3
Gotowe gofry przestudź przez chwilę i podawaj z ulubionymi dodatkami. W moim przypadku są to świeże owoce i syrop klonowy lub bita śmietana.
Gofry bananowe - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze