Przekąski

Kanapki z serem camembert

15 min
2 porcje
Kanapki z serem camembert
Foto: Aleksandra Maksimowska
Doskonałym sposobem na wprowadzenie odrobiny luksusu do codzienności jest przygotowanie kanapek z serem camembert. Uwielbiam je przyrządzać, gdy mam ochotę na coś wyjątkowego. Dobrze też sprawdzą się jako przystawka lub przekąska na przyjęcie. Camembert świetnie komponuje się z gruszka, miodem i orzechami włoskimi.
Kaloryczność: 219 kcal w 100 g.

Składniki na kanapki z camembertem

Przygotowanie kuszących kanapek z camembertem

Ser pokrój w plasterki. Gruszkę obierz, wydrąż gniazdko nasienne i również pokrój w plastry. Obrane orzechy włoskie rozdrobnij na mniejsze kawałki. Zawsze staram się, żeby plastry sera i gruszki były podobnej grubości - wtedy kanapka lepiej się komponuje.
Kanapki z serem camembert - jak zrobić, przepis, krok 1
Bułki przekrój wzdłuż na pół i posmaruj masłem. Obie połówki posyp kiełkami rzodkiewki, ułóż na nich camembert i gruszkę. Na tym etapie dodaję delikatnie szczyptę świeżo mielonego pieprzu lub odrobinę tymianku, które świetnie podkreślają kremowy smak sera.
Kanapki z serem camembert - jak zrobić, przepis, krok 2
Wierzch kanapki polej miodem i posyp orzechami. Tak przygotowane kanapki możesz dodatkowo podpiec w piekarniku, żeby ser się delikatnie roztopił, albo podać od razu. Gdy decyduję się na podpieczenie, rozgrzewam piekarnik do 180°C i wkładam kanapki na 5-7 minut - dokładnie do momentu, gdy ser zaczyna się rozpływać, ale jeszcze nie wycieka. Moim zdaniem, to najlepszy moment, by je podać.
Kanapki z serem camembert - jak zrobić, przepis, krok 3
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Komentarze