Zapiekany ser camembert z pomidorami
25 min
2 porcje
Wypróbuj przepis na zapiekany ser camembert z pomidorami, który zachwyca swoim wyrafinowanym smakiem i prostotą wykonania. Możesz wypróbować tę przystawkę również w wersji z grilla, wtedy wystarczy umieścić wszystkie składniki w folii spożywczej i położyć na ruszcie.
Kaloryczność: 232 kcal w 100 g.
Składniki
- Ser camembert - 1 opkaowanie
- Pomidory koktajlowe - 120 g
- Czosnek - 1 ząbek
- Rozmaryn - 1 gałązka
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Camembert odwiń z papierka, natnij jego górę. Włóż ser do małego naczynia żaroodpornego, które powinno być trochę większe od niego, tak aby zmieścić jeszcze w nim pomidorki koktajlowe.
Czosnek obierz, pokrój w plastry i wymieszaj z oliwą z oliwek, solą oraz pieprzem. Pomidory wyłóż wokół sera, jego wierzch polej oliwą z przyprawami, a na górze połóż gałązkę rozmarynu.
Naczynie wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika i zapiekaj przez około 20 minut.
Zapiekany ser camembert podaj od razu po upieczeniu. Dobrze smakuje z grzankami, pieczoną bagietką lub krakersami.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze