Przekąski

50 przepisów
Smażona cukinia w serowej panierce

Cukinia w panierce z serem to smakowita i chrupiąca przekąska, idealna na każdą okazję. W tym przepisie kabaczek jest smażony na oleju, ale jeśli chcesz zrobić wersję bardziej fit, to możesz go upiec w piekarniku lub przygotować we frytkownicy beztłuszczowej.
Pasta jajeczna z serem białym

Pasta jajeczna z serem białym jest lekka i kremowa dzięki zawartości twarogu. A jeśli użyjecie chudego sera, to będzie jeszcze mniej kaloryczna! Jest bardzo szybka w przygotowaniu, a przy tym ma wiele zastosowań. Nadaje się nie tylko na śniadanie czy kolacje, może też być podana jako przystawka na imprezy.
Pasta z makreli bez jajek

Pasta z makreli bez jajek ma intensywny smak wędzonej ryby, a cebula i ogórek kiszony dodają jej wyrazistości i ostrości. Ta prosta pasta wymaga jedynie kilku składników i jest bardzo szybka w przygotowaniu. Dodatkowo jest bardzo zdrowa - zawiera wiele składników odżywczych, czyli m.in. kwasy omega-3.
Fit pasta jajeczna z awokado bez majonezu

Tym razem przychodzę do Was z przepisem na fit pastę jajeczną bez majonezu. Zamiast tego użyłam dojrzałego awokado. Awokado zawiera zdrowe tłuszcze, które wspierają przyswajanie witamin. Ta lekka i smaczna pasta jest doskonałą propozycją dla wszystkich osób, które chcą zadbać o swoje zdrowie!
Pasta jajeczna dla niemowlaka

Pasta jajeczna na kanapki jest jednym z najlepszych wyborów na śniadanie dla niemowlaka. Jest pełna wartości odżywczych i dostarcza aminokwasy, które są niezbędne dla rozwoju maluszka. W paście dla niemowlaka nie powinno być majonezu - zamiast tego używa się np. jogurtu naturalnego.
Pasta z makreli z twarogiem

Pasta z makreli z twarogiem to trochę odmienny sposób na przygotowanie tego tradycyjnego smarowidła na kanapki. Dodatek twarogu do makreli sprawi, że pasta będzie miała delikatny i aksamitny smak. Pasta podana na grzankach świetnie sprawdzi się na imprezowym stole!
Pasta z tuńczyka i jajek na kanapki

Kanapki na śniadanie czy kolację nie muszą być nudne! Wypróbuj ten przepis na pastę z tuńczyka i jajek. Często dodaje się do niej szczypiorek, ale ja używam natkę pietruszki. Pasta najlepiej smakuje schłodzona, dlatego warto ją przygotować kilka godzin wcześniej.
Pieczony kalafior z piekarnika

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszny i aromatyczny kalafior z piekarnika. Różyczki kalafiora są najpierw wymieszane z przyprawami, a następnie upieczone. Tak przygotowane warzywo można jeść jako przekąskę między posiłkami lub jako dodatek do obiadu.
Pasta jajeczna z ogórkiem kiszonym

Pasta jajeczna z ogórkiem kiszonym to propozycja pasty nie tylko na kanapki na śniadanie czy kolację, ale również na różne spotkania towarzyskie. Można ją podać z krakersami czy grzankami lub jako dodatek do wędlin!
Pasta z tuńczyka i awokado

W jadłospisie osób dbających o linię i zdrowie powinna znaleźć się pasta z tuńczyka i awokado. Kanapki z tą pastą staną się niskokalorycznym i zdrowym śniadaniem. Awokado to źródło zdrowych tłuszczy i witaminy K, a tuńczyk szczególnie istotnych dla zdrowia kwasów omega-3.
Kanapki z serem camembert

Doskonałym sposobem na wprowadzenie odrobiny luksusu do codzienności jest przygotowanie kanapek z serem camembert. Dobrze też sprawdzą się jako przystawka lub przekąska na przyjęcie. Camembert świetnie komponuje się z gruszka, miodem i orzechami włoskimi.
Tradycyjna pasta z makreli i jajek z majonezem

Makrela wędzona to składnik, który jest niedoceniany w kuchni, ale mam pyszny przepis dla cierpliwych. Pasta z makreli i jajek może w niepowtarzalny sposób urozmaicić śniadanie czy kolację. W towarzystwie świeżego bochenka chleba - zasmakuje każdemu. Samo przygotowanie trwa dosłownie kilka chwil.
Ciasto francuskie z serem camembert i konfiturą

Przystawki z ciasta francuskiego królują na imprezowych stołach. Są bardzo proste, zajmują tylko chwilę, a są przepyszne. Z odpowiednimi dodatkami przygotujesz niepowtarzalne przekąski, które zachwycą wszystkich. Wypróbuj ten przepis z serem camembert!
Krokiety z kapustą i suszonymi grzybami lesnymi

Sezon na grzyby się rozpoczął i choć ich zbieranie czy obieranie nie jest dla mnie, to mogę je jeść w każdej postaci. Jedną z tradycyjnych potraw z nimi są krokiety z kapustą i grzybami. Doskonale nadają się na codzienny obiad, jaki i na świąteczny stół.
Pasta jajeczna z tuńczykiem

Kto powiedział, że kanapki muszą być nudne? Świetnym sposobem na urozmaicenie śniadania czy kolacji jest pasta jajeczna z tuńczykiem. To aksamitne połączenie jajka z rybą posmakuje każdemu. Dodatek majonezu sprawi, że pasta będzie miała bardziej wyrazisty smak.
Pasta jajeczna z pieczarkami

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pastę jajeczną z dodatkiem pieczarek. Połączenie jajek z pieczarkami to niezaprzeczalnie jedna z najlepszych kombinacji smakowych. Podsmażone pieczarki dodają paście niesamowitego aromatu tak, że aż trudno się od niej oderwać!
Orzeźwiająca pasta jajeczna z rzodkiewką i majonezem

Pasta jajeczna z rzodkiewką to nowe wydanie klasycznego przepisu. Za sprawą dodatku delikatnie ostrej w smaku rzodkiewki, pasta zyskuje bardziej orzeźwiający smak. Doskonały pomysł zarówno na co dzień, jak i na domowe przyjęcia!
Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem

Pyszna imprezowa przekąska ślimaczki przygotowuje się z gotowego ciasta francuskiego i nie wymaga wiele czasu. W tym przepisie podaję Ci podstawową wersję – z szynką i serem, ale możesz też dodać do ślimaczków np. szpinak czy paprykę.
Pasta z makreli w oleju

Filety z makreli świetnie nadają się do pasty na kanapki, wystarczy dodać do niej kilka składników i gotowe! Przedstawiam Wam mój ulubiony przepis na pastę z makreli w oleju – z dodatkiem kiszonego ogórka i jajek, które dodają temu smarowidłu niepowtarzalnego smaku i konsystencji.
Pasta z makrelą w sosie pomidorowym

Ryby są ważnym elementem zdrowego odżywiania, pozytywnie działają na nasz organizm. Dlatego ważne jest, aby przynajmniej dwa razy w tygodniu je spożywać. Pasta z makrelą w sosie pomidorowym to wyśmienity i niebanalny sposób na uwzględnienie ryby w jadłospisie!
Pasta jajeczna z szynką

Śniadanie dla wielu stanowi najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Nie może zatem w porannym menu zabraknąć źródła białka, a więc i wszelkich aminokwasów potrzebnych dla organizmu. Przyrządzenie pasty jajecznej z szynką to alternatywa dla osób, którym znudziła się popularna jajecznica!
Szybkie chrupiące frytki z batatów z piekarnika

Bataty to słodka odmiana ziemniaków i można z nich przygotowywać takie same potrawy jak ze zwykłych ziemniaków. Można je podać do obiadu lub kolacji, wyśmienicie smakują do różnego rodzaju mięs czy też jako osobną przekąskę. Zapraszam na przepis na szybkie i chrupiące frytki z batatów!
Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami

Pasta jajeczna to tradycyjne smarowidło na kanapki. Jest bardzo prosta do przygotowania, a zarazem nie musi być dwa razy taka sama. Wystarczy tylko dodać rożne dodatki i codziennie możesz jeść inną! W tym przypadku przychodzę do Was z przepisem na pastę jajeczną z suszonymi pomidorami.
Pasta z makreli, jajek i ogórków kiszonych

Makrelę wędzoną można wykorzystać na wiele sposobów, ale moim ulubionym jest pasta na kanapki. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pastę z makreli z jajkiem i ogórkiem kiszonym!
Pasta z awokado i czosnku

Niezależnie od tego, czy masz chęć na kanapkę z jajkiem, sałatą i pomidorem, czy też na jajecznicę – pasta z awokado i czosnku stanowić będzie idealny dodatek. To wspaniały zamiennik masła zarówno dla tych z Was, którzy powinni dbać o cholesterol, jak i tych, którzy po prostu chcą jeść zdrowo i smacznie.
Zdrowa tortilla z jajecznicą i pomidorami na patelni

Śniadaniowy wrap, czyli tortilla z jajecznicą, to świetny pomysł na urozmaicenie pierwszego posiłku. Szybko się ją przygotowuje i jest bardzo prosta do wykonania. Wystarczy usmażyć jajko i zawinąć je w placek wraz z ulubionymi dodatkami, np. warzywami, szynką, serem itp.
Pasta jajeczna z łososiem

Pasta jajeczna z łososiem to ciekawy pomysł na urozmaicenie codziennego śniadania czy kolacji. Można do niej użyć łososia wędzonego na zimno lub ciepło. Pasta nadaje się też na imprezowy lub świąteczny stół – możesz podać jako dodatek do posiłków czy zaserwować z nią słone przekąski.
Pasta jajeczna z boczkiem

Jeśli znudziły Ci się już klasyczne pasty do kanapek, musisz koniecznie spróbować tego przepisu. Pasta jajeczna z boczkiem za sprawą chrupiących kawałków staje się o wiele bardziej interesująca w smaku. Można zajadać się na śniadanie, smarując nią ulubiony chleb lub zawijając w liście sałaty.
Pasta z awokado i twarogu

Awokado to najpopularniejszy owoc na świecie, stanowiący podstawę dla wielu przepisów powstających w myśl filozofii wegetariańskiej. Niezwykle odżywcze, bogate w kwasy omega-3 oraz zdrowe tłuszcze, zdobyło serca entuzjastów zdrowego stylu życia, podobnie jak pasta z awokado i twarogu.
Pasta jajeczna bez majonezu

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na trochę inną wersję pasty jajecznej – bez majonezu. Idealny przepis dla osób na diecie, ponieważ jest ona mniej kaloryczna, a w smaku tak samo dobra. Ten przepis jest na najbardziej podstawową wersję pasty, można dodać do niej inne składniki, np. pieczarki.

Przekąski – przepisy

Na każdej imprezie, niezależnie czy jest to domówka, przyjęcie w ogrodzie czy elegancka gala musi znaleźć się kilka rzeczy: dobra muzyka, przyjemne towarzystwo i pyszne przekąski. Oto przepis na udany wieczór! Jednak przekąski nie muszą być traktowane wyłącznie jako jedzenie na imprezy, równie dobrze sprawdzą się w roli drugiego śniadania lub kolacji współdzielonej z domownikami, rodziną i przyjaciółmi. Bez obaw, przepisy na przekąski, które tutaj zebraliśmy posmakują każdemu!

Przekąski mogą być przygotowane zgodnie z dietą wegańską, wegetariańską, jak i klasyczną. Wiele przekąsek ma również swoje słodkie – deserowe wersje. Dzięki temu na każdym towarzyskim spotkaniu może znaleźć się zupełnie nowy zestaw przekąsek, który zaskoczy gości i domowników. Dzięki wielu wariantom przekąsek możesz organizować także imprezy tematyczne, np. spotkanie w stylu meksykańskim, tradycyjne polskie lub śródziemnomorskie.

Większość przepisów na przekąski jest prosta i nie wymaga wielu godzin spędzonych w kuchni na przygotowaniu. Wiele z nich to także przepisy, które można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Na przykład różnego rodzaju pasty można podawać na grzankach, w tortilli lub jako nadzienie wytrawnych babeczek czy gotowanych jajek.

Przekąski podawane na zimno (pasty, koreczki) można przygotować z dużym wyprzedzeniem i schłodzić w lodówce. Przekąski podawane na ciepło (np. krokiety, naleśniki) warto natomiast przygotować tuż przed przyjściem gości, by podać im jeszcze przyjemnie ciepłe danie. Warto jednak sprawdzić, które z tych przekąsek można ponownie odgrzać lub odsmażyć. Może się okazać, że niektóre przekąski będą wtedy smakować jeszcze lepiej niż w podstawowej wersji!