Idealne cieńkie naleśniki do krokietów
25 min
12 porcji
Krokiety to danie popularne na polskich stołach. Ciasto na naleśniki do krokietów nie może być zbyt rzadkie, ani zbyt gęste. Cały sekret tkwi w uzyskaniu poprawnej konsystencji – idealne naleśniki wyjdą wtedy, kiedy ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany.
Kaloryczność: 205 kcal w 100 g.
Składniki
- Mąka pszenna - 1,5 szklanki
- Woda (najlepiej gazowana) - 1 szklanka
- Mleko - 1,5 szklanki
- Jajka - 2 sztuki
- Masło (lub olej) - 30 g
- Sól - szczypta
- Olej - do smażenia
Przygotowanie
Do wysokiej miski przesiej mąkę, dodaj wodę, mleko, jajka oraz sól. Wymieszaj za pomocą trzepaczki lub miksera, aby nie było grudek.
Dodaj roztopione masło lub olej, wymieszaj do połączenia się składników i odstaw ciasto na 10-15 minut. W tym czasie gluten zawarty w mące się rozpuści, a ciasto zgęstnieje i stanie się bardziej elastyczne.
Wylewaj na rozgrzaną patelnię taką ilość ciasta, aby przykryło równomiernie całą powierzchnię. Smaż naleśniki z obu stron, aż nabiorą złocistego koloru.
Usmażone naleśniki układaj na talerzu jeden na drugim. Możesz je przykryć drugim talerzem lub ściereczką, aby nie obsychały. Faszeruj naleśniki ulubionym farszem do krokietów, np. serowo-pieczarkowym lub kapuściano-grzybowym.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze