Keto sernik na zimno z mascarpone
40 min
4 porcje
Dzisiaj przychodzę do Was z przepysznym sernikiem na zimno nie tylko dla osób na diecie keto. Cytrynowe ciasto z mascarpone, świeżymi owocami i polewą czekoladową, to połączenie trzech smaków: słodkiego, kwaśnego i gorzkiego, które wręcz rozpływa się w ustach.
Kaloryczność: 425 kcal w 100 g.
Składniki
Na keto sernik
- Mascarpone (albo twaróg z wiaderka) - 500 g
- Śmietanka (30% lub 36%) - 300 ml
- Galaretka (cytrynowa, bez cukru) - 2 opakowania
- Erytrol - 50-80 g
- Owoce (np. maliny, borówki, truskawki) - 100 g
Na polewę czekoladową
Przygotowanie
Obie galaretki cytrynowe rozpuść w 300 ml wrzącej wody i odstaw do wystygnięcia. Owoce umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
Mascarpone, śmietankę i zmielony na puder erytrol umieść w misce i ubij za pomocą miksera. Dodaj tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszaj.
Spód blaszki wyłóż papierem do pieczenia, na dnie poukładaj owoce i wylej na to masę serową. Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia. Najlepiej, gdy ciasto będzie się chłodzić przez całą noc.
Czekoladę połam na kawałki i umieść razem ze śmietanką w rondelku. Podgrzej do całkowitego rozpuszczenia się czekolady, ale nie zagotowuj. Odstaw do przestygnięcia tak, aby polewa była zimna, ale jeszcze płynna.
Sernik wyciągnij z lodówki, polej czekoladą i z powrotem włóż do lodówki na 1-2 godziny, aby polewa zastygła.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze