Kluski śląskie
40 min
6 porcji
Kluski śląskie kojarzą mi się głównie z niedzielnym lub świątecznym obiadem. Polane dużą ilością sosu, z dodatkiem pieczonego mięsa i bukietu surówek. Palce lizać! Wypróbuj mojego przepisu na te wyjątkowe kluseczki z dziurką!
Kaloryczność: 170 kcal w 100 g.
Dieta:
Niskotłuszczowa, Wegetariańska.
Składniki
Na kluski
- Ziemniaki (ugotowane) - 1 kg
- Mąka ziemniaczana - 200-250 g
- Jajka - 1 sztuka
Na sos pieczarkowy
- Pieczarki - 500 g
- Woda - 250 ml
- Cebula - 1 sztuka
- Masło - 2-3 łyżki
- Mąka pszenna - 1-2 łyżeczki
- Śmietana (30%) - 100 ml
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Do klusek śląskich najlepiej jest użyć ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej. Jeśli jednak nie masz takiej możliwości, to ugotuj obrane ziemniaki kilka godzin przed robieniem klusek i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Ugotowane ziemniaki dokładnie rozgnieć praską lub zmiel w maszynce do mielenia mięsa, dodaj mąki ziemniaczanej i wbij jajko. Wyrób na gładkie i jednolite ciasto. Jeśli ciasto będzie się za bardzo lepić, dodaj więcej mąki.
Ciasto podziel na kilka równych części i każdą z nich uformuj w kształt wałka o średnicy około 4 cm. Następnie pokrój go na równe kawałki (około 2 cm), każdy kawałek uformuj w kuleczkę i na środku zrób wgłębienie palcem. Możesz również pominąć formowanie wałka i bezpośrednio z masy formować niewielkie kulki, ale to wymaga więcej czasu.
Zagotuj wodę w garnku i ją posól. Kluski gotuj w kilku partiach: wrzuć je na wrzątek i od razu zmniejsz moc palnika, gotuj kluski przez 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnie. Wyciągnij kluski za pomocą łyżki cedzakowej i powtórz ten proces, aż ugotujesz wszystkie.
Wykonaj sos. Cebulę obierz i zeszklij na maśle, pieczarki oczyść i pokrój w plastry, a następnie dodaj je do cebuli. Smaż przez chwilę, aż cała woda z pieczarek wyparuje i pieczarki zmiękną. Dodaj wodę i duś około 10 minut.
W miseczce wymieszaj śmietanę z mąką pszenną i wlej całość do gotującego się sosu, cały czas mieszając. Zagotuj i duś jeszcze 5-6 minut.
Ciepłe kluski polewaj sosem i tak podawaj. Kluski śląskie idealnie komponują się z zasmażanymi buraczkami lub surówką z czerwonej kapusty. Do klusek pasują różnego rodzaju mięsa – np. pieczeń wieprzowa czy roladki wołowe.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze
Kluski śląskie – przepis
Kluski śląskie to jedna z najbardziej reprezentatywnych potraw dla kuchni Polskiej. Jeśli kiedyś będziesz mieć okazję gościć u siebie osobę zza granicy – koniecznie przygotuj dla niej kluski śląskie! Podawane na obiad, mogą stanowić dodatek do wielu różnych potraw mięsnych. Najlepiej zaś smakują z sosem grzybowym z grzybów leśnych lub pieczarek oraz z mięsnym gulaszem.
Przepis na kluski śląskie jest bardzo prosty. Wystarczy zagnieść ugotowane, rozgniecione ziemniaki, mąkę ziemniaczaną i jajko, by powstały pyszne kluseczki. Do przygotowania najlepiej sprawdzą się ziemniaki ugotowane dzień wcześniej i schłodzone w lodówce. Takie ziemniaki zawierają więcej skrobi, dzięki której kluski śląskie zyskują lepszą fakturę.
Mimo że może się tak wydawać, kluski śląskie wcale nie wymagają sprawnych rąk do formowania. Gotowe ciasto wystarczy podzielić na mniejsze części, każdą z nich uformować pierw w kulkę, a następnie po samym środku każdej kulki zgnieść kciukiem. W ten sposób wykształcą się dołki, w których po podaniu dania zbiera się pyszny sos.
Dzięki temu, że kluski śląskie można podawać z mięsem lub bez, jest to doskonałe danie na wspólny posiłek wegetarian i osób jedzących mięso. Wystarczy przygotować dwa osobne sosy, jeden np. z mięsem wołowym, a drugi - z samymi grzybami lub warzywny. Śmiało można powiedzieć, że kluski śląskie łączą ludzi o różnych gustach i stylach żywienia.
Przepis na kluski śląskie jest bardzo prosty. Wystarczy zagnieść ugotowane, rozgniecione ziemniaki, mąkę ziemniaczaną i jajko, by powstały pyszne kluseczki. Do przygotowania najlepiej sprawdzą się ziemniaki ugotowane dzień wcześniej i schłodzone w lodówce. Takie ziemniaki zawierają więcej skrobi, dzięki której kluski śląskie zyskują lepszą fakturę.
Mimo że może się tak wydawać, kluski śląskie wcale nie wymagają sprawnych rąk do formowania. Gotowe ciasto wystarczy podzielić na mniejsze części, każdą z nich uformować pierw w kulkę, a następnie po samym środku każdej kulki zgnieść kciukiem. W ten sposób wykształcą się dołki, w których po podaniu dania zbiera się pyszny sos.
Dzięki temu, że kluski śląskie można podawać z mięsem lub bez, jest to doskonałe danie na wspólny posiłek wegetarian i osób jedzących mięso. Wystarczy przygotować dwa osobne sosy, jeden np. z mięsem wołowym, a drugi - z samymi grzybami lub warzywny. Śmiało można powiedzieć, że kluski śląskie łączą ludzi o różnych gustach i stylach żywienia.