Kluski śląskie

40 min
6 porcji
Kluski śląskie
Foto: Yuliia Stsepeleva
Kluski śląskie kojarzą mi się głównie z niedzielnym lub świątecznym obiadem. Polane dużą ilością sosu, z dodatkiem pieczonego mięsa i bukietu surówek. Palce lizać! Wypróbuj mojego przepisu na te wyjątkowe kluseczki z dziurką!
Kaloryczność: 170 kcal w 100 g.

Składniki

Na kluski
Na sos pieczarkowy

Przygotowanie

Do klusek śląskich najlepiej jest użyć ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej. Jeśli jednak nie masz takiej możliwości, to ugotuj obrane ziemniaki kilka godzin przed robieniem klusek i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Kluski śląskie - jak zrobić, przepis, krok 1
Ugotowane ziemniaki dokładnie rozgnieć praską lub zmiel w maszynce do mielenia mięsa, dodaj mąki ziemniaczanej i wbij jajko. Wyrób na gładkie i jednolite ciasto. Jeśli ciasto będzie się za bardzo lepić, dodaj więcej mąki.
Kluski śląskie - jak zrobić, przepis, krok 2
Ciasto podziel na kilka równych części i każdą z nich uformuj w kształt wałka o średnicy około 4 cm. Następnie pokrój go na równe kawałki (około 2 cm), każdy kawałek uformuj w kuleczkę i na środku zrób wgłębienie palcem. Możesz również pominąć formowanie wałka i bezpośrednio z masy formować niewielkie kulki, ale to wymaga więcej czasu.
Kluski śląskie - jak zrobić, przepis, krok 3
Zagotuj wodę w garnku i ją posól. Kluski gotuj w kilku partiach: wrzuć je na wrzątek i od razu zmniejsz moc palnika, gotuj kluski przez 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnie. Wyciągnij kluski za pomocą łyżki cedzakowej i powtórz ten proces, aż ugotujesz wszystkie.
Kluski śląskie - jak zrobić, przepis, krok 4
Wykonaj sos. Cebulę obierz i zeszklij na maśle, pieczarki oczyść i pokrój w plastry, a następnie dodaj je do cebuli. Smaż przez chwilę, aż cała woda z pieczarek wyparuje i pieczarki zmiękną. Dodaj wodę i duś około 10 minut.
Kluski śląskie - jak zrobić, przepis, krok 5
W miseczce wymieszaj śmietanę z mąką pszenną i wlej całość do gotującego się sosu, cały czas mieszając. Zagotuj i duś jeszcze 5-6 minut.
Kluski śląskie - jak zrobić, przepis, krok 6
Ciepłe kluski polewaj sosem i tak podawaj. Kluski śląskie idealnie komponują się z zasmażanymi buraczkami lub surówką z czerwonej kapusty. Do klusek pasują różnego rodzaju mięsa – np. pieczeń wieprzowa czy roladki wołowe.
Kluski śląskie - jak zrobić, przepis, krok 7
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze