Kluski leniwe

25 min
4 porcje
Kluski leniwe
Foto: Yuliia Stsepeleva
Kluski leniwe są bardzo podobne do kopytek, ale zamiast ziemniaków daje się do nich twaróg. Dobrze smakują zarówno na słodko, jak i na słono – ale ja najbardziej lubię w wersji słodkiej. Pierogi leniwe przygotowuję najczęściej na deser, choć można je również podać na jarski obiad.
Kaloryczność: 192 kcal w 100 g.
Dieta: Wegetariańska.

Składniki

Na leniwe
Do podania
  • Masło - 50 g
  • Cukier (lub cukier wanilinowy) - kilka łyżeczek

Przygotowanie

Rozdrobnij twaróg za pomocą tłuczka do ziemniaków i dodaj mąkę, jajko oraz sól. Dokładnie wymieszaj masę serową, żeby nie miała grudek.
Kluski leniwe - jak zrobić, przepis, krok 1
Stolnicę lub blat roboczy obsyp mąką. Z ciasta uformuj równe wałki (wyjdą około 2-3), a następnie potnij je na skośne kawałki o grubości około 1-2 cm. Możesz użyć do tego noża posypanego mąką pszenną, wtedy nie będzie się tak bardzo przyklejać do ciasta.
Kluski leniwe - jak zrobić, przepis, krok 2
Kluski wrzucaj na wrzącą osoloną wodę, gotuj na średnim ogniu przez 3-5 minut i wyciągaj po chwili od wypłynięcia na powierzchnię. Najlepiej użyj do wyciągania łyżki cedzakowej.
Kluski leniwe - jak zrobić, przepis, krok 3
Do osobnego rondelka włóż masło i roztop je na małym ogniu. Kluski leniwe podawaj od razu po przygotowaniu, polej roztopionym masłem i posyp cukrem (ilość cukru zależy od Twoich preferencji). Dobrze smakują też z sosem jogurtowo-owocowym.
Kluski leniwe - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze

Kluski leniwe – przepis

Dla wielu osób kluski leniwe są ulubionym wspomnieniem z dzieciństwa. Jest to bardzo tradycyjna potrawa, która najczęściej pojawiała się na stole u babci, chcącej dogodzić kulinarnie swoim wnukom. Kluski leniwe klasycznie podawane były na obiad lub na kolację, ale coraz częściej stają się również daniem śniadaniowym. Przepis jest dziecinnie prosty, co tym bardziej zaskakuje, ponieważ kluski leniwe są po prostu przepyszne!

Kluski leniwe można porównać do tradycyjnych polskich kopytek. Ich przepis różni się tylko jednym składnikiem – zamiast ziemniaków w kluskach leniwych wykorzystuje się biały twaróg. Można je podawać w wersji wytrawnej i słodkiej, wszystko zależy od tego, na co akurat mamy ochotę. Dzięki temu, że biały twaróg jest doskonałym źródłem białka – kluski leniwe często pojawiają się w diecie sportowców i osób dbających o linię. Oczywiście równie często stają się wyborem wegetarian, którzy na bazie klusek mogą przygotować pyszne bezmięsne danie.

Najważniejszą częścią przepisu jest gotowanie. Kluski leniwe gotuje się dość krótko, bo zaledwie 3-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. To bardzo ważne, by ich nie rozgotować, ponieważ zbyt długo gotowane kluski mogą się po prostu rozpaść. Zbyt długie gotowanie może sprawić również, że twaróg w kluskach stanie się twardy i nieprzyjemny.

Kluski leniwe najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu, nie odstawiaj więc ich na później. Z tego powodu kluski leniwe nie nadają się również do zapakowania na lunch kolejnego dnia w pracy. W wersji na słodko możesz podać je z roztopionym masłem, cukrem i cynamonem. W wersji wytrawnej mogą być dodatkiem do gulaszu mięsnego lub warzywnego.