Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

40 min
8 porcji
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Foto: Amikphoto, AdobeStock
Oryginalnym pomysłem na smaczny i bezmięsny obiad będą kotlety ziemniaczane podawane z sosem pieczarkowym. Są łatwe do przygotowania i potrzebujesz do nich tylko kilku podstawowych składników. Możesz je przygotować z ziemniaków, które zostały z poprzedniego obiadu lub ugotować świeże.
Kaloryczność: 110 kcal w 100 g.
Dieta: Wegetariańska.

Składniki

Na kotlety
Na sos pieczarkowy
  • Pieczarki - 300 g
  • Cebula - 1 sztuka
  • Śmietana (30%) - 120 ml
  • Natka pietruszki - 1/2 pęczka
  • Masło klarowane - 2 łyżki
  • Sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie

Ziemniaki obierz i ugotuj na miękko w osolonej wodzie, po czym odcedź je, ubij i odstaw do ostygnięcia. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem. Ser żółty zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
W dużej misce wymieszaj ziemniaki, cebulę, jajko, ser, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz sól i pieprz. Z masy uformuj niewielkie kotleciki i usmaż je z obu stron na patelni, aż uzyskają złoty kolor.
Przygotuj sos. Pieczarki umyj, oczyść i pokrój w plasterki. Cebulę do sosu również obierz i pokrój w kostkę, rozgrzej masło i zeszklij ją. Następnie dodaj pieczarki i smaż, aż cała woda wyparuje, a one się zarumienią.
Śmietanę wymieszaj z odrobiną ciepłej wody i dodaj do pieczarek, zagotuj i gotuj pod przykryciem przez 10 minut. Na końcu dodaj do sosu posiekaną natkę pietruszki i dopraw solą oraz pieprzem.
Kotlety ziemniaczane podawaj polane sosem pieczarkowym, możesz przygotować do nich ulubioną surówkę.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze