Dania główne
2024.03.17
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym
40 min
8 porcji

Foto: Yuliia Stsepeleva
Oryginalnym pomysłem na smaczny i bezmięsny obiad będą kotlety ziemniaczane podawane z sosem pieczarkowym. Przygotowuję je regularnie w moim domu, bo są łatwe do wykonania i potrzebuję do nich tylko kilku podstawowych składników. Możesz je przygotować z ziemniaków, które zostały z poprzedniego obiadu lub ugotować świeże, co zwykle robię, gdy planuję to danie z wyprzedzeniem.
Kaloryczność: 110 kcal w 100 g.
Dieta:
Wegetariańska.
Składniki
Na kotlety ziemniaczane
- Ziemniaki - 700 g
- Cebula - 1 sztuka
- Jajka - 1 sztuka
- Ser żółty (w kostce) - 50 g
- Mąka pszenna - 25 g
- Mąka ziemniaczana - 25 g
- Olej - do smażenia
- Sól i pieprz - do smaku
Na sos pieczarkowy
- Pieczarki - 300 g
- Cebula - 1 sztuka
- Śmietana (30%) - 120 ml
- Natka pietruszki - 1/2 pęczka
- Masło klarowane - 2 łyżki
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie kotletów ziemniaczanych z sosem pieczarkowym
Ziemniaki obierz i ugotuj na miękko w osolonej wodzie, po czym odcedź je, ubij i odstaw do ostygnięcia. Z doświadczenia wiem, że najlepsze kotlety wychodzą, gdy ziemniaki są dokładnie ostudzone. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem. Ser żółty zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Ja używam zwykle żółtego sera typu Gouda, który nadaje kotletom przyjemny, delikatny smak.

W dużej misce wymieszaj ziemniaki, cebulę, jajko, ser, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz sól i pieprz. Dla uzyskania idealnej konsystencji, radzę odstawić masę do lodówki na około 30 minut - dzięki temu będzie się lepiej formować i nie przyklei do rąk. Z masy uformuj niewielkie kotleciki i usmaż je z obu stron na patelni, aż uzyskają złoty kolor. Jeśli preferujesz zdrowszą alternatywę, możesz je upiec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20-25 minut, przewracając w połowie czasu.

Przygotuj sos. Pieczarki umyj, oczyść i pokrój w plasterki. Pamiętaj, aby nie moczyć pieczarek zbyt długo w wodzie - wystarczy szybkie opłukanie i przetarcie ściereczką. Cebulę do sosu również obierz i pokrój w kostkę, rozgrzej masło i zeszklij ją. Następnie dodaj pieczarki i smaż, aż cała woda wyparuje, a one się zarumienią. Jeśli pieczarki wypuszczą zbyt dużo wody - po prostu smaż nieco dłużej na większym ogniu.

Śmietanę wymieszaj z odrobiną ciepłej wody i dodaj do pieczarek, zagotuj i gotuj pod przykryciem przez 10 minut. Na końcu dodaj do sosu posiekaną natkę pietruszki i dopraw solą oraz pieprzem. W tym momencie możesz też dodać odrobinę świeżo zmielonego czarnego pieprzu lub, co również często robię, szczyptę gałki muszkatołowej, która wspaniale komponuje się z ziemniakami.

Kotlety ziemniaczane podawaj polane sosem pieczarkowym, możesz przygotować do nich ulubioną surówkę. Szczególnie dobrze sprawdza się surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem marchewki i jabłka lub lekka surówka z tartej marchwi i jabłka z odrobiną majonezu. Jako dodatkowy element, proponuję podać obok miseczkę kwaśnej śmietany.
Gotowe kotlety możesz przechowywać w lodówce do 2-3 dni. Najlepiej odgrzewać je na patelni lub w piekarniku, aby zachowały chrupkość. Sos pieczarkowy również zachowa świeżość przez 2-3 dni w szczelnym pojemniku. Jeśli chcesz, możesz zamrozić same kotlety (bez sosu) - układając je pojedynczo na blasze, a po zamrożeniu przekładając do woreczków. Tak przygotowane mogą poczekać nawet do 2 miesięcy. To świetna opcja, gdy chcesz mieć pod ręką szybki obiad!
Gotowe kotlety możesz przechowywać w lodówce do 2-3 dni. Najlepiej odgrzewać je na patelni lub w piekarniku, aby zachowały chrupkość. Sos pieczarkowy również zachowa świeżość przez 2-3 dni w szczelnym pojemniku. Jeśli chcesz, możesz zamrozić same kotlety (bez sosu) - układając je pojedynczo na blasze, a po zamrożeniu przekładając do woreczków. Tak przygotowane mogą poczekać nawet do 2 miesięcy. To świetna opcja, gdy chcesz mieć pod ręką szybki obiad!

Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Komentarze