Wątróbka drobiowa z cebulką w sosie własnym - tradycyjny przepis

35 min
4 porcje
Wątróbka drobiowa z cebulką w sosie własnym
Foto: Aleksandra Maksimowska
Wątróbka drobiowa z cebulką w sosie własnym to klasyczne danie, idealne na szybki, pożywny obiad. Wątróbka jest szczególnie polecana dla osób dbających o zdrową dietę lub cierpiących na anemię, ponieważ dostarcza dużą dawkę żelaza, witamin z grupy B oraz białka.
Kaloryczność: 130 kcal w 100 g.
Dieta: Dieta Halal.

Składniki na wątróbkę drobiową z cebulką

Jak przygotować wątróbkę w sosie własnym

Wątróbkę dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, a następnie oczyść, usuwając wszelkie błony i żyłki. Osusz ręcznikiem papierowym i, jeśli wątróbki są duże, pokrój na mniejsze kawałki. Każdy kawałek mięsa obtocz lekko w mące.
Wątróbka drobiowa z cebulką w sosie własnym - jak zrobić, przepis, krok 1
Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij na nim (około 5-7 minut) pokrojoną w piórka cebulę, mieszając od czasu do czasu. Cebula powinna być złocista, ale nie przypalona
Wątróbka drobiowa z cebulką w sosie własnym - jak zrobić, przepis, krok 2
Do cebuli dodaj wątróbkę i podsmaż do przyrumienienia (około 2-3 minuty z każdej strony). Nie przekraczaj czasu smażenia, aby wątróbka pozostała soczysta. Dodaj pół szklanki gorącej wody oraz majeranek. Doprowadź do wrzenia i duś przez około 10 minut, do zmięknięcia wątróbki.
Wątróbka drobiowa z cebulką w sosie własnym - jak zrobić, przepis, krok 3
Pod koniec gotowania dopraw potrawę solą i pieprzem. Wątróbkę drobiową możesz podać klasycznie z ziemniakami z wody i ogórkiem kiszonym lub w zdrowszej wersji – z kaszą gryczaną i surówką z buraków. Całe danie można wzbogacić dodatkiem pieczarek lub jabłka.
Wątróbka drobiowa z cebulką w sosie własnym - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze