Kurczak po koreańsku

30 min
4 porcje
Kurczak po koreańsku
Foto: van, stock.adobe.com
Chrupiący kurczak z pikantno-słodkim sosem to ciekawy pomysł na urozmaicenie posiłków. Mięso jest najpierw usmażone w panierce z przyprawami, a następnie dodane do aromatycznego sosu. Zapraszam na przepis na kurczaka po koreańsku, który najlepiej smakuje z ryżem!
Kaloryczność: 203 kcal w 100 g.

Składniki

Na kurczaka po koreańsku
  • Pierś z kurczaka - 600 g
  • Mąka pszenna - 90 g
  • Skrobia ziemniaczana - 100 g
  • Czosnek granulowany - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka - 1 łyżeczka
  • Imbir - 1 łyżeczka
  • Papryka ostra - 1/4 łyżeczki
  • Sól i pieprz - do smaku
  • Jajka - 2 sztuki
  • Olej - do smażenia
Na sos

Przygotowanie

Pierś z kurczaka oczyść i pokrój w paski. Przygotuj panierkę: wymieszaj mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, czosnek granulowany, paprykę słodką i ostrą, imbir oraz sól i pieprz.
W głębokim talerzu roztrzep jajka. Kawałki kurczaka maczaj w jajku, a następnie obtaczaj w mące z przyprawami, mocno dociskając, aby spora jej ilość znalazła się na mięsie.
Rozgrzej olej na patelni i smaż kurczaka na głębokim tłuszczu, do osiągnięcia złocistego koloru. Kawałki mięsa odsącz z oleju na ręczniku papierowym.
Sezam podpraż na patelni bez tłuszczu, następnie ściągnij go i odłóż na bok.
Po sezamie rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż wyciśnięty przez praskę czosnek oraz płatki chili. Dodaj ketchup, sos sojowy, miód, ocet ryżowy i gotuj około 5 minut.
Kawałki mięsa wrzuć do sosu, dodaj uprażony sezam i wymieszaj. Wierzch potrawy możesz posypać posiekanym szczypiorkiem lub cebulą dymką.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze