Omlet z bananem

20 min
2 porcje
Omlet z bananem
Foto: vaaseenaa, stock.adobe.com
Szukasz pomysłu na smaczne i pożywne śniadanie? Wypróbuj ten przepis na fit omlet z bananem! Jest zdrowy, a do tego sycący i dostarcza energii przez cały dzień. Najlepiej do niego nadają się przejrzałe banany, więc to idealny sposób na wykorzystanie zbyt długo leżących owoców.
Kaloryczność: 88 kcal w 100 g.
Dieta: Wegetariańska.

Składniki

  • Jajka - 3 sztuki
  • Płatki owsiane - 50 g
  • Mleko (lub napój roślinny) - 2 łyżki
  • Banany - 1 sztuka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Cynamon - 1/2 łyżeczki
  • Olej (lub masło klarowane) - do smażenia

Przygotowanie

Banana obierz ze skórki i rozgnieć widelcem. Następnie skrop sokiem z cytryny, dodaj cynamon i wymieszaj. Płatki owsiane możesz lekko rozdrobnić blenderem, ale nie jest to niezbędne.
Jajka wbij do miski i roztrzep za pomocą widelca albo trzepaczki, żeby się delikatnie spieniły. Dodaj mleko, banana i płatki owsiane. Dokładnie wymieszaj.
Dobrze rozgrzej patelnię z olejem lub masłem. Wylej masę jajeczną i smaż pod przykryciem na średnim ogniu. Po około 8-10 minutach (wierzchnia warstwa masy powinna być ścięta) przewróć omlet na drugą stronę i smaż kolejne 5 minut.
Omlet bananowy podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład masłem orzechowym, owocami lub dżemem.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze