Makaron z łososiem i szpinakiem w sosie śmietanowym
25 min
4 porcje
Prosty, ale wykwintny makaron z łososiem i szpinakiem w sosie śmietanowym wspaniale się prezentuje na talerzu i tak samo dobrze smakuje. Ja zawsze dodaję do niego pomidorki koktajlowe, które wzbogacają kolor i dodają orzeźwiającego, lekko kwaśnego smaku.
Kaloryczność: 152 kcal w 100 g.
Składniki
- Makaron (np. tagliatelle lub penne) - 300 g
- Łosoś (filet) - 250 g
- Szpinak (świeży) - 200 g
- Czosnek - 2 ząbki
- Śmietanka (30%) - 150 ml
- Pomidory koktajlowe - 1 garść
- Masło klarowane - 2 łyżki
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Makaron ugotuj al dente według instrukcji podanej na opakowaniu, odcedź i przelej zimną wodą, aby się nie pozlepiał.
Obierz i wyciśnij czosnek, liście szpinaku pokrój w paski, pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
Rozgrzej patelnię z masłem klarowanym, dodaj szpinak i podsmaż przez kilka minut, aż objętość liści się zmniejszy i większość wody wyparuje. Następnie dodaj czosnek i podsmaż jeszcze chwilę.
Łososia pokrój na kawałki i dodaj do szpinaku, wlej śmietankę i gotuj około 5 minut. Jeśli sos wyjdzie za gęsty, możesz dodać 2-3 łyżki gorącej wody.
Makaron oraz pomidorki dodaj do sosu śmietanowego i wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, wyłóż na talerze i podawaj gorący. Dodatkowo danie możesz posypać startym parmezanem.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze