Muffinki z jabłkami

40 min
8 porcji
Muffinki z jabłkami
Foto: Manyakotic, AdobeStock
Puszyste, wilgotne i szybkie do przygotowania muffinki z jabłkami możesz podać na deser, śniadanie lub jako zdrową przekąskę. Choć jabłka z cynamonem kojarzą się przede wszystkim z jesienią, nie musisz się ograniczać z ich przyrządzeniem tylko do tej pory roku.
Kaloryczność: 200 kcal w 100 g.

Składniki

Przygotowanie

Jabłka obierz, wydrąż gniazdka nasienne i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Ewentualnie możesz je pokroić w drobną kostkę. Rozdrobnione jabłka skrop sokiem z cytryny i posyp cynamonem.
Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę, następnie powoli wlewaj olej i jogurt naturalny, ciągle miksując. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, jabłka i pokrojone orzechy włoskie. Całość dokładnie wymieszaj.
Ciasto przełóż do foremek na babeczki wysmarowanych masłem i oprószonych mąką lub do jednorazowych papilotek. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 20-25 minut.
Muffinki po upieczeniu wystudź na kratce. Możesz je posypać cukrem pudrem lub polać polewą albo lukrem.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze