Muffinki z jabłkami
40 min
8 porcji
![Muffinki z jabłkami Muffinki z jabłkami](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/03/przepis-12946-1600x900.jpg)
Foto: Manyakotic, AdobeStock
Puszyste, wilgotne i szybkie do przygotowania muffinki z jabłkami możesz podać na deser, śniadanie lub jako zdrową przekąskę. Choć jabłka z cynamonem kojarzą się przede wszystkim z jesienią, nie musisz się ograniczać z ich przyrządzeniem tylko do tej pory roku.
Kaloryczność: 200 kcal w 100 g.
Składniki
- Mąka pszenna - 350 g
- Jabłka - 3-4 sztuki
- Jogurt naturalny - 200 ml
- Cukier - 1/2 szklanki
- Olej - 80 g
- Jajka - 2 sztuki
- Orzechy włoskie (obrane) - 1 garść
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- Cynamon - 1 łyżeczka
- Sok z cytryny - 1 łyżeczka
Przygotowanie
Jabłka obierz, wydrąż gniazdka nasienne i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Ewentualnie możesz je pokroić w drobną kostkę. Rozdrobnione jabłka skrop sokiem z cytryny i posyp cynamonem.
Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę, następnie powoli wlewaj olej i jogurt naturalny, ciągle miksując. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, jabłka i pokrojone orzechy włoskie. Całość dokładnie wymieszaj.
Ciasto przełóż do foremek na babeczki wysmarowanych masłem i oprószonych mąką lub do jednorazowych papilotek. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 20-25 minut.
Muffinki po upieczeniu wystudź na kratce. Możesz je posypać cukrem pudrem lub polać polewą albo lukrem.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
![Oliwia Szymańska](https://smakota.pl/wp-content/uploads/users/35/avatar/avatar_1698321164.jpg)
Przepis dodał(a):
Oliwia Szymańska
Komentarze