Naleśniki z mąki ryżowej i ziemniaczanej bez mleka
30 min
6 porcji
Masz ochotę na naleśniki, ale nie możesz spożywać glutenu? A może chcesz urozmaicić tę klasyczną potrawę? Wypróbuj ten przepis na naleśniki z mąki ryżowej. Możesz je podać na przykład z dżemem, twarogiem lub owocami, czy też z farszem szpinakowym lub mięsnym!
Kaloryczność: 160 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa.
Składniki
- Mąka ryżowa - 15 dag
- Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- Jajka - 1 sztuka
- Woda (lub mleko roślinne) - 250 ml
- Olej - do smażenia
Przygotowanie
Mąkę ryżową i ziemniaczaną, jajko oraz wodę lub mleko roślinne umieść w misce. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką, jednolitą masę i odstaw ciasto na 10-15 minut.
Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju. Na jednego naleśnika wylewaj po małej porcji ciasta, tak aby cienką warstwą przykryło dno patelni. Każdy placek smaż z obu stron do zarumienienia.
Naleśniki z mąki ryżowej można przygotować na słodko lub wytrawnie i podawać z ulubionymi dodatkami. Jeśli chcesz przygotować je na słodko, możesz dodać do surowego ciasta cukier wanilinowy lub cynamon. Jeśli z kolei będziesz naleśniki podawać w wersji wytrawnej, możesz dodać zioła lub przyprawy.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze