Naleśniki ze szpinakiem i fetą
40 min
6 porcji
![Naleśniki ze szpinakiem i fetą Naleśniki ze szpinakiem i fetą](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10483-1600x900.jpg)
Foto: Joanna Kaźmierczak
Nie masz pomysłu na obiad lub kolację? Zrób proste i sycące naleśniki ze szpinakiem i fetą. Są równie dobre na ciepło, co na zimno, dlatego możesz zabrać je ze sobą do pracy. Przygotowałam dziś przepis oraz kilka wskazówek, dzięki którym smażenie naleśników stanie się o wiele prostsze!
Kaloryczność: 120 kcal w 100 g.
Dieta:
Niskotłuszczowa.
Składniki
Ciasto na naleśniki
- Mąka pszenna - 1 szklanka
- Woda gazowana - 1/2 szklanki
- Mleko - 1/2 szklanki
- Sól - 1 szczypta
- Olej roślinny - 2 łyżki
Farsz
- Szpinak (świeży) - 300 g
- Ser feta - 150 g
- Czosnek - 3 ząbki
- Pieprz czarny - 1 szczypta
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka
Przygotowanie
Do miski przesiej mąkę, dodaj mleko, wodę gazowaną oraz szczyptę soli. Dodatek wody gazowanej, a nie zwykłej, z kranu, jest bardzo ważny, ponieważ dzięki temu ciasto będzie lepiej napowietrzone. Wymieszaj wszystkie składniki bardzo dokładnie za pomocą trzepaczki.
![Naleśniki ze szpinakiem i fetą - jak zrobić, przepis, krok 1 Naleśniki ze szpinakiem i fetą - jak zrobić, przepis, krok 1](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10483-krok-1-800x450.jpg)
Przygotuj patelnią z nieprzywierającym dnem. Zacznij rozgrzewać ją na średniej mocy palnika. Za pomocą pędzelka silikonowego rozsmaruj niewielką ilość oleju. Po rozgrzaniu patelni wlej porcję ciasta i rozlej ją po całym dnie. Smaż naleśniki przez 1-2 min z każdej strony.
![Naleśniki ze szpinakiem i fetą - jak zrobić, przepis, krok 2 Naleśniki ze szpinakiem i fetą - jak zrobić, przepis, krok 2](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10483-krok-2-800x450.jpg)
W czasie, gdy naleśniki się smażą, przygotuj farsz. Rozgrzej dużą patelnię lub garnek, wlej na nią oliwę z oliwek. Wrzuć pokrojone w plasterki czosnek i podsmażaj przez 30 sek., po czym dodaj cały szpinak. Dopraw go pieprzem i energicznie mieszaj, aż wszystkie listki zwiędną (ok. 3-4 min). Do przesmażonego szpinaku rozkrusz w palcach fetę i wymieszaj. Nie sól farszu, ponieważ feta jest wystarczająco słona.
![Naleśniki ze szpinakiem i fetą - jak zrobić, przepis, krok 3 Naleśniki ze szpinakiem i fetą - jak zrobić, przepis, krok 3](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10483-krok-3-800x450.jpg)
Gotowy farsz rozsmaruj na naleśniku. Złóż go w trójkąty lub w rulon. Opcjonalnie możesz wzbogacić farsz o kurczaka, wędzonego łososia lub w wersji wegańskiej - o gotowany bób lub smażone tofu.
![Naleśniki ze szpinakiem i fetą - jak zrobić, przepis, krok 4 Naleśniki ze szpinakiem i fetą - jak zrobić, przepis, krok 4](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10483-krok-4-800x450.jpg)
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
![Joanna Kaźmierczak](https://smakota.pl/wp-content/uploads/users/36/avatar/avatar_1699365754.jpg)
Przepis dodał(a):
Joanna Kaźmierczak
Komentarze