Naleśniki ze szpinakiem i fetą

40 min
6 porcji
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
Foto: Joanna Kaźmierczak
Nie masz pomysłu na obiad lub kolację? Zrób proste i sycące naleśniki ze szpinakiem i fetą. Są równie dobre na ciepło, co na zimno, dlatego możesz zabrać je ze sobą do pracy. Przygotowałam dziś przepis oraz kilka wskazówek, dzięki którym smażenie naleśników stanie się o wiele prostsze!
Kaloryczność: 120 kcal w 100 g.

Składniki

Ciasto na naleśniki
  • Mąka pszenna - 1 szklanka
  • Woda gazowana - 1/2 szklanki
  • Mleko - 1/2 szklanki
  • Sól - 1 szczypta
  • Olej roślinny - 2 łyżki
Farsz
  • Szpinak (świeży) - 300 g
  • Ser feta - 150 g
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Pieprz czarny - 1 szczypta
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka

Przygotowanie

Do miski przesiej mąkę, dodaj mleko, wodę gazowaną oraz szczyptę soli. Dodatek wody gazowanej, a nie zwykłej, z kranu, jest bardzo ważny, ponieważ dzięki temu ciasto będzie lepiej napowietrzone. Wymieszaj wszystkie składniki bardzo dokładnie za pomocą trzepaczki.
Naleśniki ze szpinakiem i fetą - jak zrobić, przepis, krok 1
Przygotuj patelnią z nieprzywierającym dnem. Zacznij rozgrzewać ją na średniej mocy palnika. Za pomocą pędzelka silikonowego rozsmaruj niewielką ilość oleju. Po rozgrzaniu patelni wlej porcję ciasta i rozlej ją po całym dnie. Smaż naleśniki przez 1-2 min z każdej strony.
Naleśniki ze szpinakiem i fetą - jak zrobić, przepis, krok 2
W czasie, gdy naleśniki się smażą, przygotuj farsz. Rozgrzej dużą patelnię lub garnek, wlej na nią oliwę z oliwek. Wrzuć pokrojone w plasterki czosnek i podsmażaj przez 30 sek., po czym dodaj cały szpinak. Dopraw go pieprzem i energicznie mieszaj, aż wszystkie listki zwiędną (ok. 3-4 min). Do przesmażonego szpinaku rozkrusz w palcach fetę i wymieszaj. Nie sól farszu, ponieważ feta jest wystarczająco słona.
Naleśniki ze szpinakiem i fetą - jak zrobić, przepis, krok 3
Gotowy farsz rozsmaruj na naleśniku. Złóż go w trójkąty lub w rulon. Opcjonalnie możesz wzbogacić farsz o kurczaka, wędzonego łososia lub w wersji wegańskiej - o gotowany bób lub smażone tofu.
Naleśniki ze szpinakiem i fetą - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Joanna Kaźmierczak
Komentarze