Naleśniki ze szpinakiem i łososiem na obiad

35 min
8 porcji
Naleśniki ze szpinakiem i łososiem na obiad
Foto: Yuliia Stsepeleva
Wytrawne naleśniki ze szpinakiem i łososiem to świetny pomysł na szybki i sycący obiad. Szpinak uwielbiam przygotowywać z dużą ilością czosnku, jednak tym razem trochę zmniejszyłam jego ilość, aby nie zabić smaku łososia. Naleśniki dobrze smakują także na zimno i można je zabrać do pracy czy szkoły!
Kaloryczność: 144 kcal w 100 g.

Składniki

Na naleśniki
  • Mąka pszenna - 250 g
  • Jajka - 2 sztuki
  • Woda gazowana - 250 g
  • Mleko - 250 g
  • Olej roślinny - 30 g + do smażenia
  • Sól - 1 szczypta
Na farsz

Przygotowanie

Zacznij od przygotowania naleśników. Wymieszaj razem mąkę, jajka, wodę, mleko, olej i sól. Ciasto na naleśniki powinno odczekać około 15 minut, zanim zaczniesz je smażyć. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni posmarowanej niewielka ilością tłuszczu.
Naleśniki ze szpinakiem i łososiem na obiad - jak zrobić, przepis, krok 1
Obierz cebulę oraz czosnek, pokrój je w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek. Kiedy cebula nabierze złocistego koloru, dodaj liście szpinaku i duś całość przez około 15 minut, aż do odparowania wody. Odstaw do stygnięcia.
Naleśniki ze szpinakiem i łososiem na obiad - jak zrobić, przepis, krok 2
Rozgnieć widelcem fetę i rozdrobnij łososia. Kiedy szpinak przestygnie, dodaj do niego ser feta i łososia. Dopraw solą i pieprzem. Nie dodawaj dużo soli, ponieważ feta jest słona. Przed dodaniem soli warto sprawdzić smak farszu, może się okazać, że wcale nie będzie trzeba jej dodawać.
Naleśniki ze szpinakiem i łososiem na obiad - jak zrobić, przepis, krok 3
Rozsmaruj porcje farszu na każdym naleśniku i złóż go według własnych preferencji. Ja najbardziej lubię naleśniki złożone w kopertę.
Naleśniki ze szpinakiem i łososiem na obiad - jak zrobić, przepis, krok 4
Naleśniki ze szpinakiem i łososiem możesz jeść zaraz po złożeniu lub dodatkowo podsmażyć albo opiec w piekarniku. Możesz do nich podać sałatkę z pomidorów.
Naleśniki ze szpinakiem i łososiem na obiad - jak zrobić, przepis, krok 5
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze