Naleśniki ze szpinakiem i mięsem mielonym

1 godz.
8 porcji
Naleśniki ze szpinakiem i mięsem mielonym
Foto: Larik_malasha, AdobeStock
Naleśniki w wersji na słodko lubi praktycznie każdy, od dziecka po dorosłego. Jednak na te w wersji wytrawnej co niektórzy kręcą nosem. Naleśniki ze szpinakiem i mięsem mielonym przekonają do siebie najbardziej opornych. To świetny pomysł na szybki i sycący obiad, a przygotowane wcześniej mogą być podawane również jako kolacja.
Kaloryczność: 180 kcal w 100 g.

Składniki

Naleśniki
  • Mleko (2%) - 1,5 szklanki
  • Mąka pszenna - 2 szklanki
  • Woda gazowana (mocny gaz) - 2 szklanki
  • Jajka - 2 sztuki
  • Kurkuma - 1 szczypta
  • Sól - 1 szczypta
  • Olej roślinny - do smażenia
Farsz
Dodatkowo

Przygotowanie

Wbij całe jajka do miski, dodaj szczyptę soli i mieszając, dodaj resztę składników, aż wszystko się połączy. Odstaw ciasto na chwilę, aby odpoczęło, zanim zaczniesz smażyć.
Smaż naleśniki z obu stron na mocno rozgrzanej patelni, wlewając nieco więcej ciasta, by placki nie wyszły zbyt cienkie. Usmażone naleśniki odłóż na talerzyk i przykryj bawełnianą ściereczką, dzięki temu będą bardziej sprężyste.
Podsmaż na patelni cebulę pokrojoną w drobną kostkę i po chwili dodaj mięso mielone, doprawiając całość solą i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie dodaj szpinak i duś pod przykryciem, aż szpinak zmięknie.
Nałóż na naleśnik farsz i złóż w trójkącik. Tak przygodowe danie możesz podawać od razu, polewając naleśniki kwaśną śmietaną.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Justyna Wesołowska
Komentarze