Naleśniki ze szpinakiem i parmezanem
40 min
4 porcje
W sytuacjach, gdy na przygotowanie obiadu nie ma zbyt wiele czasu, a w lodówce widać światełko - ten przepis może okazać się ratunkiem. Naleśniki ze szpinakiem i parmezanem, podkręcone smakiem białego wina, to idealne rozwiązanie na wykwinty obiad w parę chwil!
Kaloryczność: 130 kcal w 100 g.
Dieta:
Niskotłuszczowa.
Składniki
Na ciasto naleśnikowe
- Mleko (2%) - 1 szklanka
- Mąka pszenna - 2 szklanki
- Woda gazowana (mocny gaz) - 1,5-2 szklanki
- Jajka - 2 sztuki
- Kurkuma - 1 szczypta
- Sól - 1 szczypta
- Olej roślinny - do smażenia
Na farsz
- Szpinak (świeży) - 300-400 g
- Parmezan - 50 g
- Pieprz czarny - 1 łyżeczka
- Wino białe - 1 kieliszek
Przygotowanie
Przygotuj ciasto na naleśniki: wbij jajka do miski, dodaj odrobinę soli i delikatnie wymieszaj. Następnie dołącz pozostałe składniki, energicznie mieszając. Pozostaw ciasto na chwilę przed rozpoczęciem smażenia.
Starannie rozgrzej patelnię, lekko natrzyj ją olejem i smaż naleśniki z obu stron. Usmażone naleśniki umieść na talerzu i przykryj je bawełnianą ściereczką, co sprawi, że będą bardziej elastyczne.
Podsmaż szpinak na patelni, aż zmięknie i odparuje wodę. Podlać odrobiną białego wina i również odczekać, aż odparuje.
Na każdy naleśnik nałóż farsz, starty parmezan, posyp pieprzem i zwiń w rulonik. Przygotuj w ten sposób wszystkie naleśniki i umieść je na patelni, gdzie pod przykryciem na małym ogniu w ciągu kilku minut będą gotowe.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze