Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami
40 min
8 porcji
![Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10653-1600x900.jpg)
Foto: Yuliia Stsepeleva
Niebiańsko dobrym pomysłem na pyszny obiad są wytrawne naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami. Szpinak sam w sobie nie ma wyraźnego smaku, ale po dobraniu odpowiednich dodatków i dobrym przygotowaniu - nie można mu się oprzeć. A pieczarki i ser feta doskonale się z nim komponują!
Kaloryczność: 130 kcal w 100 g.
Dieta:
Niskotłuszczowa.
Składniki
Na naleśniki
- Mleko - 1 szklanka
- Woda gazowana (może być lekko gazowana) - 1,5 szklanki
- Mąka pszenna - 2 szklanki
- Masło - 30 g
- Jajka - 1 sztuka
- Sól - szczypta
- Olej roślinny - do smażenia
Na farsz
- Szpinak (świeży) - 400 g
- Pieczarki - 200 g
- Ser feta - 200 g
- Czosnek - 2-3 ząbki
- Cebula (mała) - 1 sztuka
- Oliwa z oliwek - 2-3 łyżki
- Suszone pomidory (przyprawa) - 1/2 łyżeczki
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Przygotuj ciasto na naleśniki. Zacznij od rozpuszczenia masła i odstaw je, aby ostygło. Za pomocą miksera wymieszaj mąkę, jajko, wodę gazowaną, mleko i szczyptę soli. Na samym końcu wlej rozpuszczone masło i odstaw na około 15 minut, aby ciasto trochę zgęstniało. Usmaż naleśniki na suchej lub posmarowanej niewielką ilością oleju patelni.
![Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami - jak zrobić, przepis, krok 1 Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami - jak zrobić, przepis, krok 1](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10653-krok-1-800x450.jpg)
Umyj pieczarki i szpinak. Pieczarki zetrzyj na grubych oczkach tarki lub pokrój w plasterki. Obierz czosnek i cebule oraz posiekaj je w drobną kostkę (lub czosnek możesz wycisnąć).
![Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami - jak zrobić, przepis, krok 2 Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami - jak zrobić, przepis, krok 2](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10653-krok-2-800x450.jpg)
Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie podsmaż cebulę. Gdy cebula już się zarumieni - dodaj pieczarki. Smaż je do momentu wyparowania wody i przyrumienienia, a wtedy dodaj szpinak i czosnek. Smaż jeszcze przez chwilę, aż szpinak zredukuje swoją objętość. Dodaj pokruszony ser feta oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj.
![Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami - jak zrobić, przepis, krok 3 Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami - jak zrobić, przepis, krok 3](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10653-krok-3-800x450.jpg)
Naleśniki posmaruj porcją farszu i złóż w koperty. Tak przygotowane naleśniki możesz jeść od razu lub dodatkowo je opiec albo obsmażyć.
![Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami - jak zrobić, przepis, krok 4 Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami - jak zrobić, przepis, krok 4](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10653-krok-4-800x450.jpg)
Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami podawaj ciepłe. Dobrze się do nich komponuje sos czosnkowy albo majonez. Możesz również podać sałatkę z pomidorów i cebuli, albo po prostu pomidorki koktajlowe.
![Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami - jak zrobić, przepis, krok 5 Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami - jak zrobić, przepis, krok 5](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10653-krok-5-800x450.jpg)
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
![Oliwia Szymańska](https://smakota.pl/wp-content/uploads/users/35/avatar/avatar_1698321164.jpg)
Przepis dodał(a):
Oliwia Szymańska
Komentarze