Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami

40 min
8 porcji
Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami
Foto: Yuliia Stsepeleva
Niebiańsko dobrym pomysłem na pyszny obiad są wytrawne naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami. Szpinak sam w sobie nie ma wyraźnego smaku, ale po dobraniu odpowiednich dodatków i dobrym przygotowaniu - nie można mu się oprzeć. A pieczarki i ser feta doskonale się z nim komponują!
Kaloryczność: 130 kcal w 100 g.

Składniki

Na naleśniki
  • Mleko - 1 szklanka
  • Woda gazowana (może być lekko gazowana) - 1,5 szklanki
  • Mąka pszenna - 2 szklanki
  • Masło - 30 g
  • Jajka - 1 sztuka
  • Sól - szczypta
  • Olej roślinny - do smażenia
Na farsz

Przygotowanie

Przygotuj ciasto na naleśniki. Zacznij od rozpuszczenia masła i odstaw je, aby ostygło. Za pomocą miksera wymieszaj mąkę, jajko, wodę gazowaną, mleko i szczyptę soli. Na samym końcu wlej rozpuszczone masło i odstaw na około 15 minut, aby ciasto trochę zgęstniało. Usmaż naleśniki na suchej lub posmarowanej niewielką ilością oleju patelni.
Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami - jak zrobić, przepis, krok 1
Umyj pieczarki i szpinak. Pieczarki zetrzyj na grubych oczkach tarki lub pokrój w plasterki. Obierz czosnek i cebule oraz posiekaj je w drobną kostkę (lub czosnek możesz wycisnąć).
Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami - jak zrobić, przepis, krok 2
Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie podsmaż cebulę. Gdy cebula już się zarumieni - dodaj pieczarki. Smaż je do momentu wyparowania wody i przyrumienienia, a wtedy dodaj szpinak i czosnek. Smaż jeszcze przez chwilę, aż szpinak zredukuje swoją objętość. Dodaj pokruszony ser feta oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj.
Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami - jak zrobić, przepis, krok 3
Naleśniki posmaruj porcją farszu i złóż w koperty. Tak przygotowane naleśniki możesz jeść od razu lub dodatkowo je opiec albo obsmażyć.
Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami - jak zrobić, przepis, krok 4
Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami podawaj ciepłe. Dobrze się do nich komponuje sos czosnkowy albo majonez. Możesz również podać sałatkę z pomidorów i cebuli, albo po prostu pomidorki koktajlowe.
Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami - jak zrobić, przepis, krok 5
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze