Naleśniki ze szpinakiem i ricottą
45 min
6 porcji
Naleśniki to szybkie i proste do przygotowania danie, które za każdym razem może być inne – wystarczy zmienić farsz. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na naleśniki ze szpinakiem i ricottą. Te pyszne zielone listki świetnie się komponują z delikatnym serkiem ricotta.
Kaloryczność: 120 kcal w 100 g.
Dieta:
Niskotłuszczowa.
Składniki
Na naleśniki
- Mąka pszenna - 1 szklanka
- Woda gazowana - 250 ml
- Mleko - 250 ml
- Jajka - 1 sztuka
- Olej roślinny (lub roztopione masło) - 30 ml
- Sól - 1 szczypta
Na farsz
- Szpinak (baby) - 300 g
- Ser ricotta - 250 g
- Czosnek - 2-3 ząbki
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki
- Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki
- Chili (najlepiej w płatkach) - 1/4 łyżeczki
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Naleśniki smaż z obu stron na patelni beztłuszczowej lub posmarowanej odrobiną oleju.
Czosnek obierz i wyciśnij. Szpinak wraz z czosnkiem podsmaż na oliwie z oliwek i dodaj wszystkie przyprawy. Jeśli lubisz bardziej ostre dania, możesz dodać więcej chili. Odstaw do ostygnięcia. Kiedy szpinak przestygnie, dodaj ser ricotta i dokładnie wymieszaj. Jeśli będzie taka potrzeba, dopraw farsz jeszcze raz.
Naleśniki posmaruj porcją farszu i złóż w koperty lub zroluj. Tak przygotowane naleśniki możesz jeszcze podsmażyć lub opiec w piekarniku.
Naleśniki ze szpinakiem i ricottą dobrze komponują się z beszamelem lub sosem pomidorowym. Możesz je też dodatkowo posypać serem żółtym i podać z pomidorami koktajlowymi.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze