Naleśniki ze szpinakiem i ricottą

45 min
6 porcji
Naleśniki ze szpinakiem i ricottą
Foto: Viktor, AdobeStock
Naleśniki to szybkie i proste do przygotowania danie, które za każdym razem może być inne – wystarczy zmienić farsz. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na naleśniki ze szpinakiem i ricottą. Te pyszne zielone listki świetnie się komponują z delikatnym serkiem ricotta.
Kaloryczność: 120 kcal w 100 g.

Składniki

Na naleśniki
  • Mąka pszenna - 1 szklanka
  • Woda gazowana - 250 ml
  • Mleko - 250 ml
  • Jajka - 1 sztuka
  • Olej roślinny (lub roztopione masło) - 30 ml
  • Sól - 1 szczypta
Na farsz
  • Szpinak (baby) - 300 g
  • Ser ricotta - 250 g
  • Czosnek - 2-3 ząbki
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki
  • Chili (najlepiej w płatkach) - 1/4 łyżeczki
  • Sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Naleśniki smaż z obu stron na patelni beztłuszczowej lub posmarowanej odrobiną oleju.
Czosnek obierz i wyciśnij. Szpinak wraz z czosnkiem podsmaż na oliwie z oliwek i dodaj wszystkie przyprawy. Jeśli lubisz bardziej ostre dania, możesz dodać więcej chili. Odstaw do ostygnięcia. Kiedy szpinak przestygnie, dodaj ser ricotta i dokładnie wymieszaj. Jeśli będzie taka potrzeba, dopraw farsz jeszcze raz.
Naleśniki posmaruj porcją farszu i złóż w koperty lub zroluj. Tak przygotowane naleśniki możesz jeszcze podsmażyć lub opiec w piekarniku.
Naleśniki ze szpinakiem i ricottą dobrze komponują się z beszamelem lub sosem pomidorowym. Możesz je też dodatkowo posypać serem żółtym i podać z pomidorami koktajlowymi.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze