Naleśniki ze szpinakiem i serem kozim
35 min
4 porcje
Ten przepis jest dedykowany tym, którzy do szpinaku nie mają zaufania. Naleśniki ze szpinakiem i serem kozim, to danie, gdzie słony smak sera nadaje bardziej rozpływający się charakter i idealnie urozmaica potrawę. Stwórz w zaciszu własnego domu danie na miarę gwiazdki Michelina!
Kaloryczność: 132 kcal w 100 g.
Dieta:
Niskotłuszczowa.
Składniki
Na ciasto naleśnikowe
- Mleko (2%) - 1 szklanka
- Mąka pszenna - 2 szklanki
- Woda gazowana - 1-1,5 szklanki
- Jajka - 2 sztuki
- Kurkuma - 1 szczypta
- Sól - 1 szczypta
- Olej roślinny - do smażenia
Na farsz
- Szpinak (świeży) - 300-400 g
- Ser kozi - 1 opakowanie
- Orzechy włoskie (posiekane) - 30 g
- Gałka muszkatołowa - 0,5 łyżeczki
- Szczypiorek - do smaku
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Przygotuj ciasto na naleśniki: w pierwszej kolejności ucierając jajka z odrobiną soli, następnie dodaj resztę składników i energicznie mieszaj do ich połączenia. Ciasto odstaw na kilka minut przed rozpoczęciem smażenia placków.
Smaż naleśniki z obu stron na mocno rozgrzanej patelni. Gotowe odłóż na talerzyk, gdzie pod bawełnianą ściereczką będą mogły odpocząć przez kilka chwil.
Podsmaż szpinak na patelni do chwili, aż zmięknie i odparuje wodę. Zdejmij z ognia, dodaj kozi ser, gałkę muszkatołową i posyp posiekanym szczypiorkiem.
Na naleśniki nałóż farsz i posyp orzechami. Zwiń placek według uznania i podawaj na ciepło.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze