Naleśniki ze szpinakiem i serem kozim

35 min
4 porcje
Naleśniki ze szpinakiem i serem kozim
Foto: Irinagrigorii, AdobeStock
Ten przepis jest dedykowany tym, którzy do szpinaku nie mają zaufania. Naleśniki ze szpinakiem i serem kozim, to danie, gdzie słony smak sera nadaje bardziej rozpływający się charakter i idealnie urozmaica potrawę. Stwórz w zaciszu własnego domu danie na miarę gwiazdki Michelina!
Kaloryczność: 132 kcal w 100 g.

Składniki

Na ciasto naleśnikowe
  • Mleko (2%) - 1 szklanka
  • Mąka pszenna - 2 szklanki
  • Woda gazowana - 1-1,5 szklanki
  • Jajka - 2 sztuki
  • Kurkuma - 1 szczypta
  • Sól - 1 szczypta
  • Olej roślinny - do smażenia
Na farsz

Przygotowanie

Przygotuj ciasto na naleśniki: w pierwszej kolejności ucierając jajka z odrobiną soli, następnie dodaj resztę składników i energicznie mieszaj do ich połączenia. Ciasto odstaw na kilka minut przed rozpoczęciem smażenia placków.
Smaż naleśniki z obu stron na mocno rozgrzanej patelni. Gotowe odłóż na talerzyk, gdzie pod bawełnianą ściereczką będą mogły odpocząć przez kilka chwil.
Podsmaż szpinak na patelni do chwili, aż zmięknie i odparuje wodę. Zdejmij z ognia, dodaj kozi ser, gałkę muszkatołową i posyp posiekanym szczypiorkiem.
Na naleśniki nałóż farsz i posyp orzechami. Zwiń placek według uznania i podawaj na ciepło.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Justyna Wesołowska
Komentarze