Proste naleśniki bezglutenowe z mąki kukurydzianej i ziemniaczanej
30 min
2 porcje
Mąka pszenna zawiera gluten, przez co nie może być spożywana przez osoby z jego nietolerancją lub będące z różnych przyczyn na diecie bezglutenowej. Jednak nie oznacza to, że trzeba całkowicie odstąpić od potraw, które wymagają użycia mąki. Zapraszam Was na przepis na naleśniki bezglutenowe!
Kaloryczność: 135 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa, Niskotłuszczowa.
Składniki
- Mąka kukurydziana - 100 g
- Mąka ziemniaczana - 40 g
- Mleko (może być roślinne) - 150 ml
- Jajka - 1 sztuka
- Olej (lub roztopione masło) - 30 ml
Przygotowanie
Mąkę kukurydzianą oraz ziemniaczaną umieść w misce i wymieszaj. Dodaj mleko, jajko oraz olej i zmiksuj. Ciasto odstaw na 10-15 minut, aby trochę zgęstniało. Przed rozpoczęciem smażenia naleśników wymieszaj ciasto za pomocą łyżki.
Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju. Wylewaj porcję ciasta tak, aby cienką warstwą przykryło dno patelni. Smaż z obu stron przez 2-3 minuty na złocisty kolor. Ciasto w misce należy od czasu do czasu przemieszać, ponieważ mąka opada na dno.
Bezglutenowe naleśniki można podawać tak samo jak zwykłe – z nadzieniem słodkim (na przykład z serkiem Mascarpone i sezonowymi owocami lub klasycznie z dżemem), a na słono polecam farsz ze szpinakiem i pieczarkami lub suszonymi pomidorami.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze