Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie śmietanowym
1 godz.
8 porcji
Naleśniki ze szpinakiem i sosem śmietanowym polubią nawet dzieci, które zazwyczaj nie chcą jeść zielonych warzyw. Połączenie szpinaku z delikatnym serem ricotta i słodką śmietanką nadaje im zupełnie nowego smaku, w którym warzywa grają drugie skrzypce.
Kaloryczność: 148 kcal w 100 g.
Składniki
Na ciasto naleśnikowe
- Mąka pszenna - 2 szklanki
- Jajka - 1 sztuka
- Mleko (2%) - 1 szklanka
- Woda (niegazowana) - 1 szklanka
- Sól - szczypta
- Olej - do smażenia
Na farsz
- Szpinak (świeży) - 200 g
- Ser ricotta - 150 g
- Cebula - 1 sztuka
- Ser żółty (tarty) - 1/2 szklanki
- Czosnek granulowany - 1 łyżeczka
- Sól - 1/2 łyżeczki
- Pieprz czarny - 1/2 łyżeczki
Na sos śmietanowy
- Śmietanka (30%) - 100 ml
- Jajka - 2 sztuki
- Ser żółty (tarty) - 1/2 szklanki
- Sól i pieprz - po 1/2 łyżeczki
Przygotowanie
Z mąki, soli, mleka, wody i jajka wyrób ciasto na naleśniki za pomocą rózgi lub miksera. Gotowe ciasto nalewaj na patelnię i smaż naleśniki przez około 1,5 minuty z każdej strony.
Na osobnej patelni usmaż na małym ogniu szpinak. Gdy szpinak zmniejszy objętość, dodaj do niego pokrojoną w kostkę cebulę i przyprawy. Smaż przez około 3 minuty.
Odstaw szpinak do lekkiego przestudzenia. Następnie dodaj do niego ser ricotta i tarty ser żółty i wszystko dokładnie razem wymieszaj.
Gotowy farsz wykładaj równo na środek naleśnika (około 2-3 łyżki farszu na jeden naleśnik). Naleśniki zawijaj jak krokiety, składając wszystkie krawędzie do środka.
Przygotowane naleśniki układaj jeden obok drugiego w głębokim naczyniu żaroodpornym.
Ze śmietanki, jajek, sera i przypraw przygotuj sos. Połącz ze sobą wszystkie składniki i zalej nimi naleśniki w naczyniu żaroodpornym. Wstaw naleśniki do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 20 minut, aż ser w sosie się roztopi i delikatnie zarumieni.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Patrycja Abramian-Tarcha
Komentarze