Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie śmietanowym

1 godz.
8 porcji
Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie śmietanowym
Foto: Anna Shepulova, AdobeStock
Naleśniki ze szpinakiem i sosem śmietanowym polubią nawet dzieci, które zazwyczaj nie chcą jeść zielonych warzyw. Połączenie szpinaku z delikatnym serem ricotta i słodką śmietanką nadaje im zupełnie nowego smaku, w którym warzywa grają drugie skrzypce.
Kaloryczność: 148 kcal w 100 g.

Składniki

Na ciasto naleśnikowe
  • Mąka pszenna - 2 szklanki
  • Jajka - 1 sztuka
  • Mleko (2%) - 1 szklanka
  • Woda (niegazowana) - 1 szklanka
  • Sól - szczypta
  • Olej - do smażenia
Na farsz
  • Szpinak (świeży) - 200 g
  • Ser ricotta - 150 g
  • Cebula - 1 sztuka
  • Ser żółty (tarty) - 1/2 szklanki
  • Czosnek granulowany - 1 łyżeczka
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz czarny - 1/2 łyżeczki
Na sos śmietanowy

Przygotowanie

Z mąki, soli, mleka, wody i jajka wyrób ciasto na naleśniki za pomocą rózgi lub miksera. Gotowe ciasto nalewaj na patelnię i smaż naleśniki przez około 1,5 minuty z każdej strony.
Na osobnej patelni usmaż na małym ogniu szpinak. Gdy szpinak zmniejszy objętość, dodaj do niego pokrojoną w kostkę cebulę i przyprawy. Smaż przez około 3 minuty.
Odstaw szpinak do lekkiego przestudzenia. Następnie dodaj do niego ser ricotta i tarty ser żółty i wszystko dokładnie razem wymieszaj.
Gotowy farsz wykładaj równo na środek naleśnika (około 2-3 łyżki farszu na jeden naleśnik). Naleśniki zawijaj jak krokiety, składając wszystkie krawędzie do środka. Przygotowane naleśniki układaj jeden obok drugiego w głębokim naczyniu żaroodpornym.
Ze śmietanki, jajek, sera i przypraw przygotuj sos. Połącz ze sobą wszystkie składniki i zalej nimi naleśniki w naczyniu żaroodpornym. Wstaw naleśniki do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 20 minut, aż ser w sosie się roztopi i delikatnie zarumieni.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Patrycja Abramian-Tarcha
Komentarze