Placki twarogowe z bananem

20 min
4 porcje
Placki twarogowe z bananem
Foto: voltan, stock.adobe.com
Dobrym pomysłem na smaczne i pożywne śniadanie są placki twarogowe z bananem. Ser biały nadaje plackom delikatnie kwaśnego smaku oraz kremowej konsystencji, a banany słodyczy i wyrazistości. Do ciasta możesz dodać cukier waniliowy lub cynamon.
Kaloryczność: 162 kcal w 100 g.

Składniki

  • Banany - 2 sztuki
  • Twaróg - 150 g
  • Jajka - 2 sztuki
  • Mąka pszenna - 100 g
  • Soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Masło klarowane - do smażenia

Przygotowanie

Banany oraz twaróg rozgnieć widelcem na gładką masę i skropl sokiem z cytryny.
Jajka roztrzep, dodaj banany i twaróg, mąkę pszenną oraz sodę oczyszczoną. Całość dokładnie wymieszaj.
Rozgrzej patelnię i posmaruj ją niewielką ilością masła klarowanego. Kładź po 2-3 łyżki ciasta na jedną porcję i smaż z obu stron na złocisty kolor. Nie musisz za każdym razem smarować patelni masłem, wystarczy co 2-3 raz.
Placki twarogowe podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami. Dobrze smakują z masłem orzechowym i świeżymi owocami lub z dżemem.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze