Placki twarogowe z bananem
20 min
4 porcje
![Placki twarogowe z bananem Placki twarogowe z bananem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/05/przepis-13447-1600x900.jpg)
Foto: voltan, stock.adobe.com
Dobrym pomysłem na smaczne i pożywne śniadanie są placki twarogowe z bananem. Ser biały nadaje plackom delikatnie kwaśnego smaku oraz kremowej konsystencji, a banany słodyczy i wyrazistości. Do ciasta możesz dodać cukier waniliowy lub cynamon.
Kaloryczność: 162 kcal w 100 g.
Składniki
- Banany - 2 sztuki
- Twaróg - 150 g
- Jajka - 2 sztuki
- Mąka pszenna - 100 g
- Soda oczyszczona - 1 łyżeczka
- Sok z cytryny - 1 łyżeczka
- Masło klarowane - do smażenia
Przygotowanie
Banany oraz twaróg rozgnieć widelcem na gładką masę i skropl sokiem z cytryny.
Jajka roztrzep, dodaj banany i twaróg, mąkę pszenną oraz sodę oczyszczoną. Całość dokładnie wymieszaj.
Rozgrzej patelnię i posmaruj ją niewielką ilością masła klarowanego. Kładź po 2-3 łyżki ciasta na jedną porcję i smaż z obu stron na złocisty kolor. Nie musisz za każdym razem smarować patelni masłem, wystarczy co 2-3 raz.
Placki twarogowe podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami. Dobrze smakują z masłem orzechowym i świeżymi owocami lub z dżemem.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
![Oliwia Szymańska](https://smakota.pl/wp-content/uploads/users/35/avatar/avatar_1698321164.jpg)
Przepis dodał(a):
Oliwia Szymańska
Komentarze