Proste i szybkie kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką
1 godz.
4 porcje
Rabarbar to typowo wiosenny, orzeźwiający przysmak o specyficznym, kwaśnym i lekko gorzkim smaku. W połączeniu z cukrem smakuje wyśmienicie i doskonale sprawdza się jako składnik ciast. W tym przepisie powiem Ci, jak przygotować kruche ciasto z rabarbarem!
Kaloryczność: 200 kcal w 100 g.
Składniki
Na kruche ciasto
- Mąka pszenna - 50 dag
- Masło - 1 kostka
- Jajka - 2 sztuki
Na nadzienie
- Rabarbar - 60 dag
- Cukier - 10-15 dag
- Dżem (np. truskawkowy lub jabłkowy) - 3-4 łyżki
- Mąka ziemniaczana - 3 dag
Dodatkowo
- Masło - do wysmarowania
- Mąka pszenna - do oprószenia blaszki
Przygotowanie
Masło do ciasta kruchego musi być schłodzone. Na stolnicy posiekaj masło, dodaj przesianą mąkę, cukier, jajka i szybko zagnieć. Z ciasta uformuj 2 kule, owiń je folią spożywczą i włóż na 1-2 godziny do lodówki.
Piekarnik rozgrzej do 180 C. Prostokątną blaszkę wysmaruj masłem lub margaryną i oprósz mąką. Wyciągnij jedną część ciasta z lodówki i równomiernie wylep nią spód blaszki. Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do piekarnika, piecz 10-15 minut, aż ciasto się przyrumieni. Wyciągnij z piekarnika i lekko przestudź.
Rabarbar umyj i obierz, a następnie pokrój w kostkę. Zasyp mąką ziemniaczaną oraz cukrem i dobrze wymieszaj. Jeśli używasz słodkiego dżemu, możesz dać mniej cukru.
Podpieczony spód z kruchego ciasta posmaruj dżemem, a następnie wyłóż na niego masę rabarbarową. Wyciągnij z lodówki drugą część kruchego ciasta i zetrzyj na grubych oczkach tarki wprost na rabarbar. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30-40 minut.
Przed podaniem pozwól ciastu ostygnąć, możesz je posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze