Proste i szybkie kruche ciasto z rabarbarem
1 godz.
4 porcje
![Proste i szybkie kruche ciasto z rabarbarem Proste i szybkie kruche ciasto z rabarbarem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/02/przepis-12632-1600x900.jpg)
Foto: Yuliia Stsepeleva
Rabarbar to typowo wiosenny, orzeźwiający przysmak o specyficznym, kwaśnym i lekko gorzkim smaku. W połączeniu z cukrem smakuje wyśmienicie i doskonale sprawdza się jako składnik ciast. W tym przepisie powiem Ci, jak przygotować kruche ciasto z rabarbarem!
Kaloryczność: 200 kcal w 100 g.
Składniki
Na kruche ciasto
- Mąka pszenna - 50 dag
- Masło - 1 kostka
- Jajka - 2 sztuki
Na nadzienie
- Rabarbar - 60 dag
- Cukier - 10-15 dag
- Dżem (np. truskawkowy lub jabłkowy) - 3-4 łyżki
- Mąka ziemniaczana - 3 dag
Dodatkowo
- Masło - do wysmarowania
- Mąka pszenna - do oprószenia blaszki
Przygotowanie
Masło do ciasta kruchego musi być schłodzone. Na stolnicy posiekaj masło, dodaj przesianą mąkę, cukier, jajka i szybko zagnieć. Z ciasta uformuj 2 kule, owiń je folią spożywczą i włóż na 1-2 godziny do lodówki.
![Proste i szybkie kruche ciasto z rabarbarem - jak zrobić, przepis, krok 1 Proste i szybkie kruche ciasto z rabarbarem - jak zrobić, przepis, krok 1](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/02/przepis-12632-krok-1-800x450.jpg)
Piekarnik rozgrzej do 180 C. Prostokątną blaszkę wysmaruj masłem lub margaryną i oprósz mąką. Wyciągnij jedną część ciasta z lodówki i równomiernie wylep nią spód blaszki. Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do piekarnika, piecz 10-15 minut, aż ciasto się przyrumieni. Wyciągnij z piekarnika i lekko przestudź.
![Proste i szybkie kruche ciasto z rabarbarem - jak zrobić, przepis, krok 2 Proste i szybkie kruche ciasto z rabarbarem - jak zrobić, przepis, krok 2](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/02/przepis-12632-krok-2-800x450.jpg)
Rabarbar umyj i obierz, a następnie pokrój w kostkę. Zasyp mąką ziemniaczaną oraz cukrem i dobrze wymieszaj. Jeśli używasz słodkiego dżemu, możesz dać mniej cukru.
![Proste i szybkie kruche ciasto z rabarbarem - jak zrobić, przepis, krok 3 Proste i szybkie kruche ciasto z rabarbarem - jak zrobić, przepis, krok 3](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/02/przepis-12632-krok-3-800x450.jpg)
Podpieczony spód z kruchego ciasta posmaruj dżemem, a następnie wyłóż na niego masę rabarbarową. Wyciągnij z lodówki drugą część kruchego ciasta i zetrzyj na grubych oczkach tarki wprost na rabarbar. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30-40 minut.
![Proste i szybkie kruche ciasto z rabarbarem - jak zrobić, przepis, krok 4 Proste i szybkie kruche ciasto z rabarbarem - jak zrobić, przepis, krok 4](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/02/przepis-12632-krok-4-800x450.jpg)
Przed podaniem pozwól ciastu ostygnąć, możesz je posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
![Proste i szybkie kruche ciasto z rabarbarem - jak zrobić, przepis, krok 5 Proste i szybkie kruche ciasto z rabarbarem - jak zrobić, przepis, krok 5](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/02/przepis-12632-krok-5-800x450.jpg)
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
![Oliwia Szymańska](https://smakota.pl/wp-content/uploads/users/35/avatar/avatar_1698321164.jpg)
Przepis dodał(a):
Oliwia Szymańska
Komentarze