Sałatka warstwowa z tuńczyka na krakersach
45 min
4 porcje
Sałatka z tuńczyka na krakersach to wyjątkowa i efektowna przekąska, która łączy w sobie różnorodność smaków i faktur. Świetnie sprawdza się zarówno jako przystawka na imprezy oraz ciekawa alternatywa dla tradycyjnych kolacji.
Kaloryczność: 334 kcal w 100 g.
Składniki
Na warstwę serową
- Krakersy (np. Lajkonik) - 8 sztuk
- Ser żółty (w kawałku, np. gouda) - 60 g
- Majonez - 60 g
- Pieprz czarny - do smaku
Na warstwę z tuńczykiem
- Krakersy - 8 sztuk
- Tuńczyk (z puszki) - 160 g
- Majonez - 60 g
- Pieprz czarny - do smaku
- Majeranek - 1/2 łyżeczki
Na warstwę z jajkiem
- Krakersy - 8 sztuk
- Jajka - 4 sztuk
- Majonez - 40 g
- Pieprz czarny - do smaku
- Majeranek - 1/2 łyżeczki
- Szczypiorek (świeży) - 1 pęczek
Przygotowanie
Zetrzyj ser na średnich oczkach, dodaj majonez, pieprz i dokładnie wymieszaj. Ułóż na płaskim talerzu lub w małym naczyniu żaroodpornym warstwę z 8 krakersów i rozprowadź na nie przygotowaną mieszankę serową.
Rozgnieść widelcem odsączonego tuńczyka, dodaj majonez, majeranek i pieprz. Przykryj 1 warstwę kolejnymi 8 krakersami i wyłóż na nie masę z tuńczykiem.
Ugotuj jajka na twardo, obierz, przestudź. Żółtka zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach, a białka na średnich. Posiekaj szczypiorek i połowę dodaj do białek wraz z majonezem, pieprzem i majerankiem. Wyłóż na 2 warstwę sałatki pozostałe krakersy, rozłóż przygotowane białka z majonezem na wierzch, a następnie posyp żółtkami i pozostałą resztą szczypiorku.
Sałatka powinna schłodzić się w lodówce przynajmniej przez godzinę. Wówczas krakersy nieco zmiękną i całość będzie się lepiej kroić.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze