Sałatka warstwowa z tuńczyka na krakersach

45 min
4 porcje
Sałatka warstwowa z tuńczyka na krakersach
Foto: Aleksandra Maksimowska
Sałatka z tuńczyka na krakersach to wyjątkowa i efektowna przekąska, która łączy w sobie różnorodność smaków i faktur. Świetnie sprawdza się zarówno jako przystawka na imprezy oraz ciekawa alternatywa dla tradycyjnych kolacji.
Kaloryczność: 334 kcal w 100 g.

Składniki

Na warstwę serową
Na warstwę z tuńczykiem
Na warstwę z jajkiem

Przygotowanie

Zetrzyj ser na średnich oczkach, dodaj majonez, pieprz i dokładnie wymieszaj. Ułóż na płaskim talerzu lub w małym naczyniu żaroodpornym warstwę z 8 krakersów i rozprowadź na nie przygotowaną mieszankę serową.
Sałatka warstwowa z tuńczyka na krakersach - jak zrobić, przepis, krok 1
Rozgnieść widelcem odsączonego tuńczyka, dodaj majonez, majeranek i pieprz. Przykryj 1 warstwę kolejnymi 8 krakersami i wyłóż na nie masę z tuńczykiem.
Sałatka warstwowa z tuńczyka na krakersach - jak zrobić, przepis, krok 2
Ugotuj jajka na twardo, obierz, przestudź. Żółtka zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach, a białka na średnich. Posiekaj szczypiorek i połowę dodaj do białek wraz z majonezem, pieprzem i majerankiem. Wyłóż na 2 warstwę sałatki pozostałe krakersy, rozłóż przygotowane białka z majonezem na wierzch, a następnie posyp żółtkami i pozostałą resztą szczypiorku.
Sałatka warstwowa z tuńczyka na krakersach - jak zrobić, przepis, krok 3
Sałatka powinna schłodzić się w lodówce przynajmniej przez godzinę. Wówczas krakersy nieco zmiękną i całość będzie się lepiej kroić.
Sałatka warstwowa z tuńczyka na krakersach - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Justyna Wesołowska
Komentarze