Dania z majerankiem

26 przepisów
Roladki schabowe z pieczarkami i serem z piekarnika

Roladki schabowe z pieczarkami i serem pieczone w piekarniku to wyśmienity pomysł na szybki i wykwintny obiad. Możesz je przygotować zarówno na co dzień, jak i na uroczysty obiad. Roladki z piekarnika to ciekawa i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych!
Kotlety z kalafiora i pieczarek

Kalafior jest niedocenianym warzywem, a przez dzieci nielubianym, podobnie jak brokuły czy brukselka. Przepis na kotlety z kalafiora i pieczarek to bardzo dobry sposób by, przekonać do nowych smaków nie tylko dzieciaki. Dodatkowo ich wykonanie jest łatwe i możliwe również w przygotowaniu bez tłuszczu!
Pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami

Pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami to przepyszny i ciekawy pomysł na obiad. Wystarczy kilka składników i niecała godzina, aby je przygotować. Pulpety są najpierw podsmażone, a następnie duszone w sosie pomidorowym i podane z ziemniakami. Danie to posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym!
Zupa gulaszowa z pieczarkami

Zupa gulaszowa z pieczarkami to jednogarnkowy posiłek, po którym drugie danie staje się zbędne. Jest bardzo sycąca, zawiera sporą porcję mięsa i warzyw. Choć niektórzy dają do zupy gulaszowej wieprzowinę, dla mnie zawsze musi być to mięso wołowe, bo w nim tkwi cały smak tego dania.
Gołąbki bez zawijania

Przepis na szybszą wersję tradycyjnych polskich gołąbków – gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym. Smakują jak zwykłe, ale zamiast zawijać mięso i ryż w kapustę – miesza się ją razem z pozostałymi składnikami na farsz.
Polędwiczki w sosie pieczarkowym

Polędwiczka to jedna z moich ulubionych części wieprzowiny – jest delikatna i nie ma dużo tłuszczu. Do tego jest dobrym źródłem białka, magnezu i niektórych witamin B, np. B1. Dobrym pomysłem na uroczysty (i nie tylko!) obiad jest podanie polędwiczki w sosie pieczarkowym.
Kalafior zapiekany z mięsem mielonym

Kalafior to wszechstronne warzywo, które pozwala na rozbudzenie wyobraźni kulinarnej w kuchni. Komponuje się idealnie z wieloma składnikami, tworząc niezwykle smaczne dania. Kalafior zapiekany z mięsem mielonym to jeden z przepisów, które warto wypróbować!
Roladki z mięsa mielonego

Szukasz inspiracji na nowe dania? Spróbuj zrobić roladki z mięsa mielonego! Farsz pieczarkowy z dodatkiem boczku, ogórka i sera dodaje im niepowtarzalnego smaku. Roladki są pieczone w piekarniku w sosie własnym, dzięki czemu są delikatne i soczyste, a do tego mało kaloryczne.
Zupa porowa z mięsem mielonym

Por jest warzywem, które wbrew pozorom może mieć wiele zastosowań. Zupa porowa z mięsem mielonym to przepis będący nie tylko kremowym, wykwintnym daniem, ale również pożywnym i bardzo smacznym posiłkiem. Warto przekonać się do tego warzywa i odkrywać, jak wiele pomysłów urozmaici w naszej kuchni!
Ekspresowa fasolka po bretońsku z puszki

Jeśli musisz szybko przygotować smaczny i pożywny posiłek, to polecam Ci fasolkę po bretońsku z puszki. Dzięki temu, że nie wymaga gotowania i moczenia fasoli, jest ekspresowa w przygotowaniu. Cały sekret przygotowania pysznej fasolki po bretońsku tkwi w podsmażeniu dobrym boczku i kiełbasy.
Pulpety w sosie pomidorowym jak u babci

Idealnym daniem, które sprawi, że poczujemy się jak u babci to pulpety w sosie pomidorowym. To smaczne i sycące danie uwielbiają wszyscy – czy to dzieci, czy dorośli. Pulpety są soczyste i mięciutkie, a sos pomidorowy dodaje im charakteru i przywołuje wspomnienia z dzieciństwa!
Pulpety w sosie pomidorowym bez smażenia

Pulpeciki w sosie pomidorowym posmakują każdemu miłośnikowi mięsa i pomidorów. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na lekkostrawną i mniej kaloryczną wersję pulpetów w sosie pomidorowym – bez smażenia. Jest to doskonały pomysł na szybki i zdrowy posiłek!
Placki ziemniaczane po węgiersku (z gulaszem)

Placki ziemniaczane to popularne węgierskie danie. Bardzo często się je podaje z gulaszem, który również jest charakterystyczną potrawą tej kuchni. Do gulaszu używa się dużo mięsa wołowego lub wieprzowego. W tym przepisie powiem Ci, jak przygotować placki ziemniaczane po węgiersku!
Chłopska zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą

Idealnym wybórem na syty i rozgrzewający posiłek biędzie chłopska zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą. Danie, które cieszy się popularnością ze względu na swoją prostotę oraz zaspokoi najbardziej wybredne podniebienie. Kiełbasę wcześniej podsmażam z cebulką, dzięki czemu ma wyrazisty smak i aromat.
Golonka w piwie po bawarsku

Bawaria to niemiecki land, słynący między innymi z piwa. To właśnie tam co roku odbywa się największy festiwal piwa – Oktoberfest. Jednym z popularnych dań w tym regionie jest golonka wieprzowa – po niemiecku Schweinshaxe. W tym przepisie pokażę Ci, jak zrobić tradycyjną golonkę w piwie po bawarsku.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Jeśli znudziły ci się pulpety, a chcesz coś przygotować z mięsa mielonego, możesz zrobić zapiekankę. Moja zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym ma kilka warstw sera żółtego, a na wierzchu – aromatyczną skorupkę z boczku. Czasami dodaje do niej jeszcze sezonowe warzywa, np. fasolkę szparagową.
Żeberka pieczone w piekarniku

Soczyste wieprzowe żeberka pieczone w piekarniku to idealne danie na jesienny obiad. Najbardziej lubię je w wersji słodko-ostrej, stąd przepis na żeberka z miodem i chili. Jest to danie, które wymaga czasu, ale naprawdę warto! Żeberka najlepiej smakują, kiedy poleżą całą noc w marynacie.
Pulpety wołowe w sosie pomidorowym

Pulpety wołowe w sosie pomidorowym to jedno z tych dań, które smakuje każdemu. Jest również idealnym rozwiązaniem na szybki obiad. Sposobów na ich przygotowanie jest wiele – począwszy od kombinacji przypraw, kończąc na dodatkach. Podzielę się dziś przepisem, który podbije wasze serca!
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Polędwiczka to najdelikatniejsza i najzdrowsza część wieprzowiny. Ma szerokie zastosowanie w kuchni, jest miękka i soczysta oraz nie zawiera dużo tłuszczu. Pokażę Ci dzisiaj, jak przygotować polędwiczki wieprzowe w sosie własnym, które możesz podać na niedzielny obiad.
Zapiekanka z kurczakiem i brokułami w sosie śmietanowo-serowym

Połączenie idealnie przyprawionego kurczaka, zdrowych brokułów i kremowego sosu gra smakami w zapiekance z kurczakiem i brokułami w sosie śmietanowo-serowym! Ponieważ ten przepis jest prosty w wykonaniu, możesz go przyrządzić o każdej porze roku. To doskonały sposób na szybki, rodzinny posiłek, który wszyscy pokochają.
Pulpety z pieczarkami w sosie pomidorowym

Mięso mielone jest składnikiem, który pozwala na puszczenie wodzy fantazji w kuchni, a przy tym gwarantuje, że każde danie z jego udziałem jest warte grzechu. Wersja pulpetów z pieczarkami w sosie pomidorowym to kolejny dowód na to, że obiad nie musi być monotonny, a łączenie smaków zawsze wychodzi perfekcyjnie.
Kotlety z kalafiora i kapusty kiszonej

Tradycyjny schabowy okazuje się nie być niezastąpiony podczas niedzielnego obiadu. Kotlety z kalafiora i kapusty kiszonej stanowią smaczną i nietypową alternatywę dla «nudnego schabowego». Są chrupiące i wzbogacają posiłek o drogocenne warzywa, a dodatkowo ich przygotowanie zajmuje tylko chwilę.
Pulpety z kapustą w sosie pomidorowym

Pulpety z kapustą w sosie pomidorowym to łatwiejsza wersja popularnych polskich gołąbków. Przepis ten zapewni Ci przygotowanie wyszukanego obiadu bez większych trudności. Jeśli chcesz, aby danie było bardziej sycące - do masy możesz dodać ugotowany ryz.
Pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym

Pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym to danie łatwe i szybkie w przygotowaniu, co absolutnie nie ujmuje mu smaku i popularności przy rodzinnym stole. Znając ten podstawowy przepis, można wyczarować wykwintne dania, łącząc mięso z różnymi dodatkami!
Pulpety z warzywami w sosie pomidorowym

Bardzo delikatne i smaczne pulpety z warzywami w sosie pomidorowym to przepyszne drugie danie mięsne, które zachwyci każdego. Bogaty i smaczny sos z cukinii, bakłażanów i pomidorków sprawia, że soczyste i miękkie pulpety rozpływają się w ustach. Są idealne nie tylko na obiad, świetnie komponują się na kolację z dodatkiem świeżego chleba!
Rolada z mięsa mielonego z jajkiem gotowanym

Klasyczna rolada z mięsa mielonego z jajkiem to przepis, który łączy w sobie soczystość z delikatnym smakiem głównych składników. Jest to doskonała propozycja na obiad lub uroczysty posiłek, który z pewnością zaskoczy Twoich gości swoją prezentacją i głębią smaku.