Sałatka warstwowa z tuńczykiem, jajkiem, żółtym serem i ogórkiem
30 min
6 porcji
Istnieje wiele przepisów na sałatkę z tuńczykiem, jajkiem, żółtym serem i ogórkiem. Proponuję jednak swoją wersję, która podkręci smak dzięki wykorzystaniu nietypowych przypraw, składników i nieco zmodyfikowanej kolejności warstw.
Kaloryczność: 178 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa.
Składniki
Na sałatkę
- Tuńczyk (w sosie własnym) - 2 puszki
- Jajka - 4 sztuki
- Ser żółty (Gouda w kostce) - 100-150 g
- Ogórki (świeże) - 2 sztuki
- Kiwi - 1 sztuka
- Kolendra (świeża) - 1 pęczek
Na sos
- Majonez (light) - 3 łyżki
- Jogurt naturalny - 1 łyżka
- Sok z cytryny - 1 łyżka
- Sól - 0,5 łyżeczki
- Pieprz czarny (świeżo mielony) - 1 łyżeczka
- Imbir (mielony) - 0,5 łyżeczki
- Kurkuma - 1 szczypta
Przygotowanie
Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek, ostudź i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odsącz tuńczyka z zalewy i rozdrobnij go dokładnie widelcem. Ogórki i kiwi obierz ze skóry, kiwi pokrój w grubsze talarki, a ogórki razem z żółtym serem w drobną kostkę. Posiekaj również drobno świeżą kolendrę.
Przygotuj sos, mieszając w oddzielnej miseczce majonez, jogurt, sok cytryny oraz przyprawy. Powstały dressing podziel na 2 równe części.
Układaj składniki warstwami: na spodzie rozłóż żółty ser, połowę kolendry, następnie ułóż równomiernie kawałki ogórka, a z góry plasterki kiwi. Posmaruj górną warstwę sałatki połową sosu.
W dalszej kolejności rozłóż tuńczyka i na ostatniej warstwie ułóż starte jajka i posmaruj je resztkami dressingu.
Odstaw sałatkę do lodówki na 20-30 minut, aby smaki się przegryzły, a przed podaniem posyp pozostałą kolendrą. Tak przygotowana sałatka zachwyci gości już na sam widok, pamiętaj jednak by podawać ją tak, żeby każda porcja zawierała wszystkie składniki.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze